Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská

Přidat na Pinterest

Dalším jménem smetánka lékařská je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, s nápadně žlutým květenstvím. Roste běžně na loukách, trávnících, zpravidla od dubna do června, někdy také znovu na podzim. Přestože v zahradách je považována za plevel, má léčivé účinky a je tedy vhodná ke sběru. Obsahuje léčivé látky jako např. inulín, množství vitamínu C, hořčík, aminokyseliny, třísloviny, kaučuk, mangan, draslík. Sbírají se listy a kořen - ten je doporučeno sbírat brzy na jaře před rozkvětem. Příznivě působí na močové cesty a ledviny, podporuje tvorbu žluči a funkci metabolismu. Lidoví léčitelé jí léčí revmatismus a nemoci jater, chronickou únavu.

V kuchyni se používají listy do salátů či k výrobě sirupů a vína.

Pozor: pampeliškové listy podporují chuť k jídlu.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pampeliškový med podle sonizny

Pampeliškový med podle sonizny

Pampelišky zbavíme všech zelených částí a natrháme je do hrnce. Přidáme nakrájené pomeranče – oloupané a zb...

Pampeliškový likér

Pampeliškový likér

Pampelišky zbavíme všech zelených částí a dáme do velké zavařovací sklenice. Zasypeme je cukrem a zalijem...

Domácí pampeliškový med

Domácí pampeliškový med

Přibližně 250 gramů plně rozkvetlých pampeliškových květů zbavíme zeleného zákrovu, propereme abychom je zb...

Pampeliškový salát

Pampeliškový salát

Lístky z pampelišek opláchneme a necháme odkapat. Poté je nakrájíme a vsypeme do mísy. Přidáme dle chuti mo...

Pampeliškový očistný čaj

Pampeliškový očistný čaj

Dvě vrchovaté čajové lžičky usušeného, na kousky nařezaného, kořene pampelišky, nebo-li smetánky lékařské, ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Pampeliška lékařská Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře