Kuskus
Neboli cous-cous pochází Afriky a Blízkého Východu a je to národní potravina například v Tunisu, Alžírsku nebo v Maroku. Rozšířen je však i v jiných zemích a těší se vzrůstající popularitě. Jedná se v podstatě o jistý druh těstoviny z tvrdé pšenice ve tvaru drobných zrníček, respektive kuliček. Je to zdroj škrobu a bílkovin. Celozrnný kuskus navíc obsahuje vlákninu, vitaminy i minerály. Obrovskou výhodou a předností kuskusu je jeho jednoduchá příprava. Nemusíte jej vařit, stačí zalít horkou vodou, ochutit a nechat nabobtnat. Využít jej můžete jednak jako přílohu k masu, tak připravit nasladko s ovocem nebo jako mléčnou kaši. Velmi chutná je kombinace se zeleninou, jako teplý i studený salát a rybou, s tofu, nebo směsí, podobně jako rizoto. Použití je opravdu široké, stačí jen pár minut a trocha fantazie.