Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
řepkový olej

řepkový olej

Přidat na Pinterest

Jedná se o rostlinný olej vysoké kvality a domácí produkce. Je podobný a srovnatelný s olejem olivovým, dokonce bývá označován za prospěšnější, díky vysokému obsahu cenných látek. Vyrábí se lisováním semen řepky olejné. Je to rostlina z čeledi brukvovitých a je známá již od 8. století. Získaný řepkový olej obsahuje průměrně 42% tuku, 20% bílkovin, 12% vlákniny a vodu. Je významným zdrojem zdraví prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, vitaminů rozpustných v tucích a obsahuje jen velmi málo špatných nasycených mastných kyselin. Konzumace tuků je pro funkci organizmu velmi důležitá, proto byste je neměli ze stravy vynechávat, ale vybírat si opravdu ty kvalitní. Celkový příjem tuků by měl tvořit 30-35% denního energetického příjmu a rozhodně by neměl klesnout pod 20%. Nedostatek tuků se může negativně projevit nedostatkem vitaminů rozpustných v tucích, kolísající hladinou hormonů a špatnou funkcí imunitního systému. V kuchyni olej oceníte především proto, že je nositelem příjemné chuti. Řepkový olej využijete jak pro přípravu teplých jídel i na smažení, tak do zálivek a dresinků na různé saláty, do majonéz a výrobků studené kuchyně. V obchodech je tento produkt k dostání v litrových i větších baleních, a to i v BIO kvalitě.

 

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Cizrnová kaše s uzeným masem

Cizrnová kaše s uzeným masem

Cizrnu den předem namočíme. Druhý den scedíme, nalijeme čistou vodu a vaříme asi 1 - 1,5 hodiny do měkka. V...

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Pohankové rizoto s hlívou a zeleninou

Mrkev očistíme a předvaříme (na skus). Pohanku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme bujón a povaříme asi 5...

Bramborová krémová polévka s houbami

Bramborová krémová polévka s houbami

Brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a z...

Lečo s fazolemi a klobáskami

Lečo s fazolemi a klobáskami

Cibuli nakrájíme najemno, klobásu, rajčata a papriku na kolečka. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme klobá...

Kotletky s cherry rajčátky a žampiony

Kotletky s cherry rajčátky a žampiony

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Kotletku osolíme, opepříme a osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme roz...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí řepkový olej Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře