Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví

Obtížnost

Čas přípravy

20min
Čas vaření
55min

Celkový čas

1h 15min

Porce


Nutriční hodnoty

972 kalorií
0.0g cukrů
15.0g tuků
1.0g bílkovin


Příprava

1. Hrách namočíme nejméně na 6 hodin, můžeme ale i déle. Pokud ho necháme namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměníme.

2. Hrách scedíme, zalijeme čerstvou vodou (asi 1,2 l), přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou, dokud nezačne měknout, trvá to asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžeme v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu doléváme.

3. Troubu předehřejeme na 180 ºC. Mrkev nakrájíme na dvoucentimetrové hranolky, zakápneme sezamovým olejem, osolíme a pečeme asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmícháme k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečeme.

4. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce orestujeme. Tuto směs vsypeme do téměř uvařeného hrachu, přidáme sůl a ještě chvíli povaříme. Poté hrách rozmixujeme tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná). Nakonec dle potřeby dosolíme a vmícháme majoránku.

5. Na talíř naneseme kaši, přidáme porci pečené mrkve a posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou. Můžeme zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, k dostání na webu nakladatelství Smart Press!

přidejte na:
Ivet

26. 08. 2019

Další recepty


Přidat recenzi
Chybí obrázek
chutná hrachová kaša

26. 08. 2019, 19:29

Chybí obrázek
dobrá kaša

27. 08. 2019, 20:18

Chybí obrázek
kaša chutila

28. 08. 2019, 19:33

Chybí obrázek
kaša má dobrú chuť

31. 08. 2019, 20:13

Chybí obrázek
chuťovo dobré

04. 09. 2019, 20:05

Chybí obrázek
dobrý recept

10. 09. 2019, 19:56

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.