Kořeněná hrachová kaše s pečenou sezamovou mrkví
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
1. Hrách namočíme nejméně na 6 hodin, můžeme ale i déle. Pokud ho necháme namočený více dnů, vodu během této doby několikrát vyměníme.
2. Hrách scedíme, zalijeme čerstvou vodou (asi 1,2 l), přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou, dokud nezačne měknout, trvá to asi 45 minut. (Pro lepší stravitelnost můžeme v polovině vaření vodu slít a vyměnit za čerstvou.) Dle potřeby vodu doléváme.
3. Troubu předehřejeme na 180 ºC. Mrkev nakrájíme na dvoucentimetrové hranolky, zakápneme sezamovým olejem, osolíme a pečeme asi 30 minut do zlatova. Na konci pečení vmícháme k mrkvi hrstku sezamu a ještě krátce pečeme.
4. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme chilli a zázvor, utřený česnek a ještě krátce orestujeme. Tuto směs vsypeme do téměř uvařeného hrachu, přidáme sůl a ještě chvíli povaříme. Poté hrách rozmixujeme tak, aby se zahustil (část hrachu může ale zůstat nerozmixovaná). Nakonec dle potřeby dosolíme a vmícháme majoránku.
5. Na talíř naneseme kaši, přidáme porci pečené mrkve a posypeme najemno nakrájenou jarní cibulkou. Můžeme zakápnout sezamovým olejem a pro zjemnění přidat sójový jogurt.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy, k dostání na webu nakladatelství Smart Press!
Ivet26. 08. 2019