Sezam. Zrnka plná živin a skvělé chuti

Jeho semínka jsou malá, zato nabitá chutí a živinami. V kuchyni se dají použít na tisíc způsobů a ještě vám zajistí zdravé kosti a nervy, které jen tak něco nepocuchá. Přisypejte je do salátu, rozmixujte do pomazánky nebo do nich oblékněte rybu. Ukážeme vám jak na to.

Sezamová semínka, a to jak ta světlá, tak ta černá, jsou zdrojem betakarotenu, hořčíku, vápníku a zinku. Díky Sezam. Zrnka plná živin a skvělé chuti vysokému obsahu vitaminů skupiny B svědčí ženám v menopauze, sportovcům, studentům a všeobecně všem, kteří mají psychicky či fyzicky náročné zaměstnání. Fungují jako prevence osteoporózy a zlepšují i stav vlasů a nehtů. A to už je pěkná sbírka důvodů, proč si ho někam přisypat ještě dnes.

Sezam se pěstuje zejména na výrobu oleje a pasty tahini. Ta je neodmyslitelnou součástí řecké a blízkovýchodní kuchyně. Přidává se do cizrnového humusu, omáček, salátových dresinků, marinád nebo pomazánek. A také se z ní vyrábějí chalva a baklava, tradiční dezerty, které uzavírají každou orientální hostinu.

Vyladěná chuť

Sezamovými semínky můžete posypat domácí sušenky či krekry. Díky své netradiční ořechové chuti ozvláštní salát nebo jeho zálivku. Neobejdete se bez nich, až budete chystat sushi nebo experimentovat s japonskou kuchyní. Sezam také perfektně ladí s rybami. Už jste je zkoušeli servírovat v sezamové krustě? Jestli ne, je nejvyšší čas se do toho pustit!

Uvádíme rovnou i jeden recept, další recepty najdete pod článkem níže.

SEZAMOVÉ KREKRYSezam. Zrnka plná živin a skvělé chuti

  • 250 g celozrnné mouky
  • 100 g másla (pro vegan verzi lze použít Alsan Bio)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli
  • 100 ml vody
  • bílá/černá sezamová semínka dle chuti

Smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, olejem, solí, vodou a hrstí sezamových semínek. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout.

Poté si těsto položte na pečicí papír a vyválejte z něj tenký plát. Pokud by se lepilo, použijte ještě jeden kousek pečicího papíru a těsto vyválejte válečkem mezi nimi.

Až bude mít těsto požadovanou výšku (ideálně 1–2 cm), posypejte ho mixem sezamových semínek. Kolečkem na pizzu nebo nožem vykrajujte podélné krekry. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 15–20 minut.

přidejte na:
BB

29. 03. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář