Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Banán

Banán

Přidat na Pinterest

Pochází z Jižní Asie, ale pěstuje se například v Africe, Americe, na Kanárských ostrovech nebo v Oceánii a vyváží se do celého světa. Známo je až na 100 odrůd tohoto ovoce. Banánové trsy se sklízí zcela zelené, balí se do igelitů a do krabic. Zelené plody obsahují hodně škrobu, který se dozráváním mění na cukr a banán sládne. Banány jsou ošetřovány chemickým postřikem, a proto by se měly před oloupáním omýt. Obsahují velké množství sacharidů, a to škrobů, ovocného a hroznového cukru. Dále jsou bohaté na minerály jako hořčík, draslík, vápník, vitamíny B1 a B6 a vlákninu. Banány jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, pro sportovce a stresované osoby. Dlouhodobě zasytí a nejsou těžké na žaludek, spíše naopak pomáhají při dietních chybách, podporují vylučování inzulinu, pomáhají zlepšit náladu a podporují látkovou výměnu sacharidů, prospívají srdci, játrům a pleti. Banány skladujte při pokojové teplotě, nedávejte je do lednice, neboť se zastaví jejich přirozený proces zrání. Nejlépe dozrají na míse s jiným ovocem nebo v papírovém sáčku či novinách. Banány neutralizují chuť v ústech, je dobré je konzumovat po jídlech ostrých, pikantních nebo česnekových. V kuchyni je využijete v mnoha směrech, můžete je přidat do ovocného salátu, dezertů, želatinových dortů, na ozdobu, rozmačkané do těsta na bábovku a moučníky. Aby oloupaný banán nezhnědl potřete jej citronovou šťávou. Kdo snese kombinaci masa a ovoce, může banánem naplnit například kuřecí roládu. V obchodech se můžete setkat i s banány na vaření a zeleninovými banány. Ty se nejí syrové, ale musí se před konzumací tepelně upravit. Mohou se dusit, vařit nebo smažit či fritovat. Nejsou sladké a v pokrmu plní funkci přílohy, asi jako brambory.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Banánové lívance

Banánové lívance

Nakrájejte banán na kostičky a přidejte jedno vajíčko. Vše spolu rozmixujte a dejte smažit. Na pánvi nechte...

Obrácený banánový koláč

Obrácený banánový koláč

100 g másla rozpustíme na pánvi a přidáme k němu 100 g třtinového cukru. Vytvoříme karamel, který odstavíme...

Domácí banánová zmrzlina

Domácí banánová zmrzlina

Banány nakrájíme na kousky a zakapeme je citrónovou šťávou. Spolu s ostatními ingrediencemi dáme do mixéru ...

Banánový pudink

Banánový pudink

Jedná se vlastně o jakýsi chlebíček, který je ale spíše vlhký než suchý. Rozinky namočíme v rumu, toastov...

Karibský ovocný salát

Karibský ovocný salát

Z maracuje a gránátového jablka vyjmeme semínka a smícháme je se zbylým ovocem, které jsme nakrájeli. Zas...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Banán Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře