Bambusové výhonky
Původem z jižní Číny. Prodávají se sterilované nebo čerstvé (ty se pak uchovávají naložené ve vodě několik dní v lednici). Jedná se o specialitu receptů inspirujících se asijskou kuchyní. Obsahují bílkoviny, sacharidy, bambusový cukr a malé množství vitaminu C. Barva čerstvých výhonků je zelená, mají jen tenkou slupku. Je nutné konzumovat jen mladé části, protože rostlina rychle dřevnatí. Pokud používáme sterilované výhonky, můžeme je vařit nejvíc 15 minut, ale čerstvé povaříme raději delší dobu (obsahují totiž látky, které by nemusely prospět našemu organismu a vařením je odbouráme). Využíváme je do různých smažených směsí masa a zeleniny, přidáváme aromatické koření, které ještě více zvýrazní chuť. Fantazii se meze nekladou a tak je můžeme přidat i do takových jídel jako je rizoto nebo lečo.