Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Avokádo

Avokádo

Přidat na Pinterest

Původ tohoto exotického ovoce nalezneme v oblasti Střední Ameriky. Dnes se ale pěstuje i v Evropě, hlavně Řecku a Španělsku. Pro konzumaci je avokádu dobré vyjmout pecku a pak pokapat dužninu citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své vzácné látky. Zralé avokádo připomíná svou chutí oříšky a svou konzistencí máslo (obsahuje totiž 20% tuků - nenasycených mastných kyselin). Avokádo se hodí především do zeleninových salátů dochucených majonézou či dresingem nebo do jiných pokrmů z čerstvé zeleniny, ale i krémových omáček. Připravit si z něj můžete i dip k pečenému masu zvaný kvakamole. Avokádo je nenahraditelným zdrojem vitamínů a minerálů jako jsou karoteny, silné antioxidanty, vitamin E, C a B, měď nebo draslík. Díky tomuto složení je vhodný pro osoby, které potřebují substituovat v jídelníčku živočišné tuky rostlinnými, těhotné a kojící matky i sportovce. Pomáhá totiž k celkovému posílení organismu, má terapeutický účinek,  obohacuje pleť a vlasy, snižuje krevní tlak a pomáhá srdeční činnosti. Díky lecitinu je blahodárný na nervy, stres a deprese. Rozmačkané avokádo je výborné na pleťovou masku neboť vyživuje suchou a šupinatou pokožku a vyhlazuje vrásky.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pomazánka z avokáda

Pomazánka z avokáda

Zralé avokádo rozpůlíme, vyndáme pecku a vnitřek lžičkou vyškrábeme. Dáme do misky, vidličkou nebo šťouchad...

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rýžový salát s avokádem, rajčátky a granátovým jablkem

Rýži uvaříme den předem. Druhý den si nejdříve připravíme zálivku: vyšleháme olivový olej s octem a najem...

Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

Tortilly pomažeme trochou olivového oleje. Rozdělíme na ně hrášek, kukuřici a krátce povařenou brokolici na...

Mexické rybí tacos

Mexické rybí tacos

Nejprve si připravíme marinovanou cibuli. Cibuli nakrájíme na proužky a posypeme solí. Počkáme pár minut až...

Salát s avokádem

Salát s avokádem

Avokádo oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Zakápneme citrónovou šťávou. Broskev nakrájíme na měsíčky a opeč...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Avokádo Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Všimli jste si, jak avokádo vypadá? Vypadá po rozkrojení jako lůno ženy. A opravdu je velice vhodné pro ženy, mající problém s otěhotněním. Co říkáte tomu, že k vytvoření pecky uvnitř a dozrání potřebuje avokádo přesně 9 měsíců? Hodně štěstí :)

Přírodní lékař 13. 02. 2011, 11:19

majka
dobrý komentár

majka 18. 08. 2016, 20:36

Facebook komentáře