Avokádo
Původ tohoto exotického ovoce nalezneme v oblasti Střední Ameriky. Dnes se ale pěstuje i v Evropě, hlavně Řecku a Španělsku. Pro konzumaci je avokádu dobré vyjmout pecku a pak pokapat dužninu citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své vzácné látky. Zralé avokádo připomíná svou chutí oříšky a svou konzistencí máslo (obsahuje totiž 20% tuků - nenasycených mastných kyselin). Avokádo se hodí především do zeleninových salátů dochucených majonézou či dresingem nebo do jiných pokrmů z čerstvé zeleniny, ale i krémových omáček. Připravit si z něj můžete i dip k pečenému masu zvaný kvakamole. Avokádo je nenahraditelným zdrojem vitamínů a minerálů jako jsou karoteny, silné antioxidanty, vitamin E, C a B, měď nebo draslík. Díky tomuto složení je vhodný pro osoby, které potřebují substituovat v jídelníčku živočišné tuky rostlinnými, těhotné a kojící matky i sportovce. Pomáhá totiž k celkovému posílení organismu, má terapeutický účinek, obohacuje pleť a vlasy, snižuje krevní tlak a pomáhá srdeční činnosti. Díky lecitinu je blahodárný na nervy, stres a deprese. Rozmačkané avokádo je výborné na pleťovou masku neboť vyživuje suchou a šupinatou pokožku a vyhlazuje vrásky.
Přírodní lékař 13. 02. 2011, 12:19
majka 18. 08. 2016, 22:36