Ananas
Tropické ovoce, plod ananasovníku chocholatého obsahující 86% vody, 13% sacharidů, 0,5% vlákniny, 0,3% bílkovin a 0,1% tuků. Energetická hodnota je asi 200kJ/100g syrové dužniny. Ananas je nejen velkým zdrojem vitamínů A, B1, B2, C, betakarotenu a niacinu, ale také minerálů jako je vápník, železo, zinek, fosfor, draslík a síra. Proto má ananas kromě výborné chuti také léčivé a posilující účinky na slinivku, střeva, otoky (odvodňuje). Ananas využívají i četné diety pro jeho detoxikační a čistící schopnost a rovněž pro schopnost spalovat tuky. Pomáhá obnovovat svalové i kloubní tkáně, hubí bakterie a parazity v trávícím ústrojí. Ananasovou šťávu lze v kuchyni využít nejen jako osvěžující nápoj nebo jako přísadu do míchaných drinků, ale také k nakládání masa či dochucování omáček k drůběži. Ananas je také vhodný do ovocných salatů, pohárů, ovocných dortů a zákusků nebo teplých moučníků jako jsou palačinky, zapékané nudle s tvarohem či smažený ananas v těstíčku podávaný se zmrzlinou. Koupit si jej můžete běžně jako kompot, krájený na kostky či plátky. Čerstvý vybírejte pečlivě, zralý poznáte tak, že jednotlivé horní lístky jdou lehce vyrhnout. Kyselý plod může podráždit rty i sliznici a také poškodit zubní sklovinu. Navíc se nedoporučuje těhotným ženám a to hlavně ve formě čerstvé štávy.