Fík
Fíkovník je prastará rostlina, patřící do čeledi morušovitých. Pěstovala se v Egyptě, na Krétě nebo v Řecku a dnes se k nám dováží převážně z Turecka. Plody mohou mít různou barvu, od zelené, růžové, žluté, fialové až po purpurovou nebo hnědou a dužina bývá bílá až fialová a obsahuje mnoho malých semínek. Zralé plody jsou měkoučké a příjemně sladké. Jsou lehce stravitelné a obsahují hodně ovocného cukru, vlákniny, betakaroteny, vitaminy B1 a B2, niacin a biotin. Z minerálních látek nabízejí draslík, železo, hořčík, zinek a enzym ficin, který usnadňuje trávení bílkovin. Fíky mají lehce projímavý účinek, prospívají vlasům, pleti posilují imunitní systém a podporují tvorbu hormonů štítné žlázy. Mají nízký glykemický index, a proto jsou vhodné i při redukčních dietách a pomáhají tělu hospodařít s vodou. Čerstvé ovoce u nás v obchodech téměř nekoupíte. K dostání je jako sirup, marmeláda a lisované sušené plody. Použít je můžete k přípravě vánočního nebo jiného drobného cukroví, do pomazánek z tvarohu, do biskupského chlebíčku apod.