Granátové jablko

Plod keře Punica Granatum, název je odvozen od latinského slova granum - zrno. Rostou v oblastech kolem Středozemního moře, v Africe, Iránu, Indii, Pákistánu nebo Izraeli. Dobře snáší sucho a také se dají pěstovat ze semínek. Každý plod obsahuje na 600 zrníček schovaných pod kožnatou slupkou, která je chrání. Nepoškozený plod vydrží měsíc, v lednici i dva. Při nákupu si dejte pozor, aby byla slupka nepoušená a bez plísně. Koupit si můžete i džus, sirup nebo víno. Granátové jablko obsahuje hodně vitaminu C, kyselinu pantotenovou, antioxidanty bojující proti volným radikálům a vlákninu. Konzumace tohoto tropického ovoce  vám může pomoci udžet cholesterol a krevní tlak v rovnováze, snížit riziko infarktu a kardiovaskulárních onemocnění nebo na podpořit léčbu viróz či průjmu. V kuchyni je nejlépe upotřebíte tím nejjednodušším způsobem. Sladká zrníčka stačí přidat do ovocných salátů s jogurtem nebo kysanou smetanou. V indické kuchyni se přidávájí do vařené rýže, kuskusu nebo k masu.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář