Gorgonzola

Plísňový sýr, původem z Itálie. Název je odvozen od místa vzniku, města Gorgonzoly. Jeho barva se podle zralosti pohybuje od světle po sytě žlutou s modrými žilkami plísně. Vyrábí se z plnotučného kravského mléka, plíseň, která dříve v přirozených podmínkách vznikala, je dnes výsledkem složitého a dlouhého procesu výroby. Obsahuje 48% tuku. Má charakteristické aroma a vůni, podle které ho s určitostí poznáme. Na řezu je vláčný, nedrolí se. Skvěle chutná samotný, s křupavým pečivem nebo jako náplň do ovoce (hrušky, vynikající spojení s bílým vínem), tak zeleniny. Strouhaný jej můžeme použít třeba na rizoto a nahradit tak běžně používaný druh sýra, chuť nás jistě mile překvapí svou výrazností. Samotný nejlépe chutná s červeným vínem.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář