Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Big_thumb

Gorgonzola

Plísňový sýr, původem z Itálie. Název je odvozen od místa vzniku, města Gorgonzoly. Jeho barva se podle zralosti pohybuje od světle po sytě žlutou s modrými žilkami plísně. Vyrábí se z plnotučného kravského mléka, plíseň, která dříve v přirozených podmínkách vznikala, je dnes výsledkem složitého a dlouhého procesu výroby. Obsahuje 48% tuku. Má charakteristické aroma a vůni, podle které ho s určitostí poznáme. Na řezu je vláčný, nedrolí se. Skvěle chutná samotný, s křupavým pečivem nebo jako náplň do ovoce (hrušky, vynikající spojení s bílým vínem), tak zeleniny. Strouhaný jej můžeme použít třeba na rizoto a nahradit tak běžně používaný druh sýra, chuť nás jistě mile překvapí svou výrazností. Samotný nejlépe chutná s červeným vínem.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Salát s modrým sýrem

Salát s modrým sýrem

Připravíme si dresink – smícháme šťávu a kůru z citrónu, nasekaný estragon, olivový olej, nasekanou šalotku...

Krůtí rolky a kořeněné brambory

Krůtí rolky a kořeněné brambory

Brambory neloupeme, jen je pořádně umyjeme a nakrájíme na čtvrtiny. Osolíme, opepříme, promícháme s olejem ...

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Žampiony plněné provensálskou zeleninou

Žampiony očistíme a zbavíme nožiček. Necháme si předehřát troubu na 180°C, mezitím na drobno nakrájíme prov...

Kuřecí burger s avokádem, červenou cibulí a gorgonzolou

Kuřecí burger s avokádem, červenou cibulí a gorgonzolou

Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, cibuli na menší kousky a společně nasekáme v mixéru nahrubo. K masu přidám...

Těstoviny v gorgonzolové omáčce s  kuřecím masem a bazalkou

Těstoviny v gorgonzolové omáčce s kuřecím masem a bazalkou

Nejprve si uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím co se nám vaří těstoviny si připravíme omáčku. Ku...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Gorgonzola Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře