Grana padano

Grana padano

Sýr pocházející ze Severní Itálie, Grana je označení pro velmi tvrdé sýry se zrnitou strukurou těsta. Grana Padano se vyrábí ve 27 provinciích Itálie, hlavně v oblasti Pádu. Bochník sýra se pohybuje o hmotnosti až 40kg, jeho kůra je zlatavá a tenká. Nezralý se dá dobe krájet, poté tvrdne, praská a tmavne. Chutná intenzivně a plně se silnějším aroma, což se během 6 měsíčního zrání ještě zintenzivní.  Základem je kravské mléko, částečně odstředěné. Tento sýr, příbuzný parmazánu zakoupíte ve speciálních obchůdcích se sýry a lahůdkami nebo i v hypermarketech. Grana Padano se obvykle strouhá a hojně se používá jako koření. I přesto, že obsah tuku je jen kolem 30% dobře se rozpouští a tudíž je vhodný i na vaření, například do polévek, omáček apod.

Zdroj obrázku: fornaciari.net

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.