Mandle

Plody stromu mandloně, který pochází z Asie a Severní Ameriky. Nesnáší mrazy a proto se jí daří v oblastech  Středomoří. Dnes se převážně pěstuje v Kalifornii, Austrálii, Jižní Americe a na jihu Evropy. Botanicky se rozlišují 2 druhy, mandle jižní a hořká, která se nekonzumuje. Jádra mandlí obsahují více než 50% tuku, 20% bílkovin a 10% sacharidů. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, který zabraňuje žluknutí a chrání naše buňky v těle před volnými radikály a na vitamin B2, draslík, hořčík nebo vápník. Konzumace mandlí je v rozumném množství zdraví prospěšná, neboť nám může pomoci snížit hladinu cholesterolu, vysoký tlak nebo snížit riziko onemocnění srdečně cévního systému. Mandle koupíme v běžném obchodě v různých baleních. K dostání jsou také mandlové lupínky, hranolky, mandle blanšírované, pražené, v čokoládě nebo cukru, slané i ochucené kořením nebo mleté. U mletých si dejte pozor na trvanivost a věnujte pozornost kvalitě. Nejlépe je raději vůbec nekupujte, neboť jsou náchylné k plísním, které obsahují rakovinotvorný aflatoxin. Mandle využijete jak přímé konzumaci, tak do slaných jídel, k masu, na posypku pečiva, ale hlavně do cukrářských výrobků jako jsou různé korpusy na dorty a zákusky nebo na výrobu pravého marcipánu, či do krémů a náplní.

 

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář