Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Mandle

Mandle

Přidat na Pinterest

Plody stromu mandloně, který pochází z Asie a Severní Ameriky. Nesnáší mrazy a proto se jí daří v oblastech  Středomoří. Dnes se převážně pěstuje v Kalifornii, Austrálii, Jižní Americe a na jihu Evropy. Botanicky se rozlišují 2 druhy, mandle jižní a hořká, která se nekonzumuje. Jádra mandlí obsahují více než 50% tuku, 20% bílkovin a 10% sacharidů. Jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitamin E, který zabraňuje žluknutí a chrání naše buňky v těle před volnými radikály a na vitamin B2, draslík, hořčík nebo vápník. Konzumace mandlí je v rozumném množství zdraví prospěšná, neboť nám může pomoci snížit hladinu cholesterolu, vysoký tlak nebo snížit riziko onemocnění srdečně cévního systému. Mandle koupíme v běžném obchodě v různých baleních. K dostání jsou také mandlové lupínky, hranolky, mandle blanšírované, pražené, v čokoládě nebo cukru, slané i ochucené kořením nebo mleté. U mletých si dejte pozor na trvanivost a věnujte pozornost kvalitě. Nejlépe je raději vůbec nekupujte, neboť jsou náchylné k plísním, které obsahují rakovinotvorný aflatoxin. Mandle využijete jak přímé konzumaci, tak do slaných jídel, k masu, na posypku pečiva, ale hlavně do cukrářských výrobků jako jsou různé korpusy na dorty a zákusky nebo na výrobu pravého marcipánu, či do krémů a náplní.

 

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Dvojctihodné koláčky

Dvojctihodné koláčky

Mouky prosyjeme do mísy, přidáme cukr, mléko a droždí a promícháme. Necháme 15 minut kynout. Poté přidáme...

Skořicová srdíčka

Skořicová srdíčka

Mandle umeleme na moučku, nebo koupíme zrovna mandlovou moučku. Smícháme a vyšleháme bílky s cukrem. Smíc...

Kulatý koláč na plechu

Kulatý koláč na plechu

Změklé máslo utřeme s cukrem krupice do pěny. Přidáme i vanilkový cukr a poté postupně zašleháváme vejce, p...

Meruňkový džem s mandlemi

Meruňkový džem s mandlemi

Meruňky vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Smícháme je s polovinou cukru a šťávou z jednoho citrónu. Nechám...

Ostružiny pod mandlovou drobenkou

Ostružiny pod mandlovou drobenkou

Ostružiny smícháme se lžící cukru a rozdělíme do zapékacích misek (můžeme lehce pomačkat). Zbytek cukru sm...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Mandle Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře