Mák
Semena jednoleté rostliny, která se vysévá na jaře a sklízí na podzim, zpravidla v září. Mléčná tekutina, která vytéká při nařezání nezralých semeníků obsahuje opium. Mák, respektive maková semena určená k vaření a pečení však žádné neblahé účinky nemají. Mák se pěstuje například v Polsku, Holandsku, Turecku nebo Argentině a pochází snad ze starého Řecka. Známe několik druhů máku. Například modrý, černý nebo bílý, který chutná po oříšcích. Bílý mák není u nás běžně k dostání, používá se k zahuštění karí a omáček nebo do některých druhů indického chleba. Modrý mák koupíte v každém supermarketu a to celý, již namletý s cukrem nebo hotovou směs na přípravu makové náplně. Ve speciálních obchodech seženete i makový olej. Maková semena se využívají také v lécích utišujících bolest nebo v sirupech na kašel. Mák je bohatý na tuk ve formě rostlinného oleje a je velmi dobrým zdrojem vápníku a železa. V kuchyni jej využijete jako přísadu do těst na moučníky, cukroví, a to celý i namletý, do nejrůznějších náplní na koláče, buchty, záviny a na posypání pečiva - chlebů, rohlíků, briošek, slaných tyčinek, krekrů a jiných výrobků. V neposlední řadě se požívá jako posýpka na těstovinové nudle nebo sladké knedlíky. Velmi dobře se doplňuje se švestkami, povidly a skořicí. Pokud chcete zvýraznit chuť, opražte semena nasucho na teflonové pánvi po dobu 2 minut a poté umelte. Mák kupujte čerstvý a nemelte jej do zásoby. Dlouho nevydrží, pak žlukne a chutná hořce. Semena skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a na temném místě. Pokud chcete mít makovou náplň opravdu jemnou, spařte semena vařící vodou a nechte asi 3 hodiny namočené. Potom velmi opatrně slijte a namelte v robotu najemno.