Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Mák

Mák

Přidat na Pinterest

Semena jednoleté rostliny, která se vysévá na jaře a sklízí na podzim, zpravidla v září. Mléčná tekutina, která vytéká při nařezání nezralých semeníků obsahuje opium. Mák, respektive maková semena určená k vaření a pečení však žádné neblahé účinky nemají. Mák se pěstuje například v Polsku, Holandsku, Turecku nebo Argentině a pochází snad ze starého Řecka. Známe několik druhů máku. Například modrý, černý nebo bílý, který chutná po oříšcích. Bílý mák není u nás běžně k dostání, používá se k zahuštění karí a omáček nebo do některých druhů indického chleba. Modrý mák koupíte v každém supermarketu a to celý, již namletý s cukrem nebo hotovou směs na přípravu makové náplně. Ve speciálních obchodech seženete i makový olej. Maková semena se využívají také v lécích utišujících bolest nebo v sirupech na kašel. Mák je bohatý na tuk ve formě rostlinného oleje a je velmi dobrým zdrojem vápníku a železa. V kuchyni jej využijete jako přísadu do těst na moučníky, cukroví, a to celý i namletý, do nejrůznějších náplní na koláče, buchty, záviny a na posypání pečiva - chlebů, rohlíků, briošek, slaných tyčinek, krekrů a jiných výrobků. V neposlední řadě se požívá jako posýpka na těstovinové nudle nebo sladké knedlíky. Velmi dobře se doplňuje se švestkami, povidly a skořicí. Pokud chcete zvýraznit chuť, opražte semena nasucho na teflonové pánvi po dobu 2 minut a poté umelte. Mák kupujte čerstvý a nemelte jej do zásoby. Dlouho nevydrží, pak žlukne a chutná hořce. Semena skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladu a na temném místě. Pokud chcete mít makovou náplň opravdu jemnou, spařte semena vařící vodou a nechte asi 3 hodiny namočené. Potom velmi opatrně slijte a namelte v robotu najemno.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Tažený makový štrůdl s višněmi

Tažený makový štrůdl s višněmi

Smícháme mouku, 100 ml oleje, špetku soli a 250 ml vody. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočíva...

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Nejdříve si připravíme dresink: smícháme citrónovou šťávu, ocet, cukr a olej a můžeme osolit, opepřit. Mích...

Makovec

Makovec

Nejdříve si umeleme mák. Do šlehače dáme cukr, vejce, mák, rozpuštěné sádlo, vlažné mléko a šleháme. Postu...

Maková bábovka

Maková bábovka

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme nadrcené ořechy, mák, strouhanou citrónovou kůru a šťávu z 1 citrónu. Do ...

Makové preclíčky mojí babičky

Makové preclíčky mojí babičky

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, cukr, žloutek, mléko a vypracujeme tužší těsto. Z...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Mák Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře