Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty obsahující ingredienci Mák

Tažený makový štrůdl s višněmi

Tažený makový štrůdl s višněmi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 100-50 ml slunečnicového oleje, 1 špetka soli, 150 g máku, 60 g cukru krupice, 50 g másla, 200 g višní, 3-4 lžíce cukru moučky

Smícháme mouku, 100 ml oleje, špetku soli a 250 ml vody. Vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočívat. Poté ho rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme ho a pak ještě rukama namočenýma do oleje táhneme, až je těsto úplně tenké. Posypeme ho m...

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Bylinková feta s nektarinkovým salátem a mákovým dresinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g fazolek (zelené fazolové lusky), 200 g fety, 3 nektarinky, 1 okurka, 1 červená cibule, 1 citrón, 2 lžíce máty peprné, 2 lžíce kopru, 2 lžíce koriandru, 1 lžíce vinného octu, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce máku

Nejdříve si připravíme dresink: smícháme citrónovou šťávu, ocet, cukr a olej a můžeme osolit, opepřit. Mícháme až se cukr rozpustí. Nakonec přidáme mák. Nektarinku rozpůlíme, zbavíme pecky a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Okurku rozpůlí...

Makovec

Makovec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g máku, 150 g cukru moučka, 3 lžíce sádla, 1 slepičí vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1/4 l polotučného mléka

Nejdříve si umeleme mák. Do šlehače dáme cukr, vejce, mák, rozpuštěné sádlo, vlažné mléko a šleháme. Postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jakmile je vše rozmícháno, vylijeme směs do předem vymazané a vysypané formy a pečeme ...

Maková bábovka

Maková bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 slepičí vejce, 150 g cukru krystal, 3 lžíce máku, 3 hrst lískových ořechů, 200 g hladké mouky, 1 citrón, 1- 2 lžíce citronové kůry, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 balení Hery

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme nadrcené ořechy, mák, strouhanou citrónovou kůru a šťávu z 1 citrónu. Do směsi vmícháme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a rozehřátou Heru. Po důkladném smíchání těsto vylijeme do tukem vymazané a moukou...

Makové preclíčky mojí babičky

Makové preclíčky mojí babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 70 g cukru krupice, 1 žloutek, 8 lžic polotučného mléka, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic máku

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, cukr, žloutek, mléko a vypracujeme tužší těsto. Z těsta nakrájíme kousky, vyválíme tyčinky a tvoříme malé preclíky. Preclíky potřeme bílkem, obalíme v cukru s mákem a prudce opečeme v roze...

Bramborový makovec

Bramborový makovec

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 80 g máku (mletý), 150 g cukru krupice, 1 žloutek, 1 prášek do pečiva, 40 g hrubé mouky, špetka skořice, 1 lžíce citronové kůry, 2 bílky, 4 lžíce polotučného mléka, 4 lžíce rybízu - zavařenina

Žloutek utřeme s mlékem a cukrem do pěny, po částech přidáváme nastrouhané brambory a mletý mák, jemně mleté koření a nakonec pevný sníh z bílků a mouku. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, přidáme těsto a zvolna pečeme na 175 ...

Palačinky s mákem

Palačinky s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g polohrubé mouky, 500 ml plnotučného mléka, 1 lžíce máku, špetka soli, 2 žloutky, 50 ml slunečnicového oleje

Z mouky, mléka, žloutků a soli vymícháme těstíčko. Nakonec přidáme mletý mák a necháme asi 30 minut odležet. Na pánvi vytřené olejem usmažíme palačinky. Potřeme je marmeládou nebo ochuceným tvarohem a stočíme. Dle chuti posypeme moučkovým cukrem.

Šibřinky s tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Šibřinky s tvarohovou nádivkou sypané mákem a podlité horkou povidlovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 6 vajec, trocha soli, 0,3 kg měkkého tvarohu, 0,1 kg moučkového cukru, 1 citrón, 0,3 kg mletého máku, 0,2 kg povidel, 0,1 l červeného vína, špetka skořice

1 žloutek vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh a citronovou kůru. Z povidel, vína, citronové šťávy a špetky skořice svaříme hustou omáčku. Z mouky vajec a špetky soli vytvoříme těsto (jako na nudle do polévky). Vyválíme jej na tenkou placku a kulatý...

Koláč s povidly a mákem

Koláč s povidly a mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 300 g hladké pšeničné mouky , 200 g hladké celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva bez fosfátů , 250 g másla, 1 vejce, 100 ml mléka, Na náplň: 100 g povidel , 150 g máku, 200 ml mléka, 2–3 lžíce třtinového cukru, 1 vejce na potření

V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte na chvíli uležet v chladu. Těsto r...

Slaninovo - sýrové sušenky k vínu

Slaninovo - sýrové sušenky k vínu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g anglické slaniny, 260 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, sůl, pepř a paprika podle chuti, 75 g másla, 250 g strouhaného sýra výraznější chuti , 250 ml mléka, mák na posypání sušenek

Nejdříve si nakrájíme slaninu na malé kousky a na pánvi ji opečeme dokřupava. Pánev odstavíme a slaninu necháme vychladnout. Prosejeme si mouku, přidáme do ní kypřící prášek, přisypeme připravenou slaninku, strouhaný sýr, sůl, pepř, papriku (kdo ...

Makovec na plech

Makovec na plech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g mletého máku, 2 vejce, 110 g cukru krupice, 3 lžíce rybízové marmelády, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 300 ml mléka, 50 g rozinek

Hrozinky umyjeme a zalijeme vodou. Plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Do mísy dáme vejce a s cukrem je vyšleháme do pěny. Přidáme marmeládu a opět vyšleháme. Do mouky nebo do máku prosijeme kypřící prášek. Do vyšlehaný...

Bramborové věnečky

Bramborové věnečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 kostka droždí , 1 lžička cukru krupice, 150 ml vlažné vody, 2,5 lžičky soli, 200 g vařených brambor, 100 g zakysané smetany, 6 lžic olivového oleje, 1 vejce na potření, podle chuti mák, sezam nebo strouhaný sýr na posypání

Prosátou mouku nasypeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu a lehce zamícháme s droždím. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut, aby nám vykynul kvásek. Brambory se zakysanou smetanou a o...

Křehké slaninové rohlíčky

Křehké slaninové rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 120 g tuku, 1 vejce, 6 lžic mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička soli, 100 g anglické slaniny, 3 lžíce kondenzovaného mléka, mák nebo sezam na posyp

Do mouky zamícháme kypřící prášek a lžičku soli, vklepneme vejce, přilijeme mléko, přidáme změklý tuk a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na tři díly. Z každé třetiny vyválíme kolečko, rádýlkem ho rozkrájíme na šest dílů, každý dílek poklade...

Makové pagáče

Makové pagáče

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 300 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 hrneček mletého máku, 250 g másla, 100 g zakysané smetany, 3 lžíce mléka

Na vál prosijeme obě mouky, přidáme mletý mák, doprostřed vyklepneme 2 vejce, přidáme změklé máslo a zakysanou smetanu. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by bylo moc tuhé, přidáme trošku mléka. Potom těsto na vále vyválíme na silnější placku a vykra...

Sladké loupáčky s medem

Sladké loupáčky s medem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 žloutek, 2 lžíce rozehřáté Hery, malá špetka soli, 5-6 lžic medu, 520 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí (20 g), 1 vejce na potření, mák na posyp

Do pekárny vlijeme mléko, přidáme žloutek, rozpuštěnou Heru, malou špetku soli, med (máme-li med zcukernatělý, musíme ho předem trošku rozehřát, aby se rovnoměrně zapracoval do těsta). Přisypeme mouku a navrch nadrobíme droždí. Zapneme program "...

Bábovka maková s kokosem

Bábovka maková s kokosem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrnek mletého máku, 1 hrnek kokosu, 2 vejce, 50 ml slunečnicového oleje, 375 ml cukru krupice, 2 hrnky mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky hrubé mouky, tuk a hrubá mouka na formu

Bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a zapneme troubu. Celá vejce šleháme s cukrem do pěny - dokud se cukr nerozpustí. Poté přidáme olej a vanilkový cukr. Střídavě přidáváme mouku s prosátým práškem do pečiva a mléko. Šleháním n...

Sladká rýže s tvarohem, mákem a švestkami

Sladká rýže s tvarohem, mákem a švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g odpeckovaných švestek , 1 sáček rýže ve varném sáčku, Do rýže - 1 žloutek, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce Ramy, 2 lžíce mléka, 1 lžička kukuřičného škrobu, 3 lžíce tvarohu, Do máku - 100 g mletého máku, 1 žloutek, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce Ramy, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml mléka, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, Na sníh - 2 bílky , 2 lžíce cukru krystal

Pečící formu 25 x 17 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Švestky umyjeme, odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Žloutek vyšleháme s vanilkovým a krystalovým cukrem, přidáme ramu a po prošlehání tvaroh. Vmícháme mléko a škrob. Vyšlehanou smě...

Domácí sýrové tyčinky (se sezamem, mákem...)

Domácí sýrové tyčinky (se sezamem, mákem...)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g hladké mouky + pod těsto na rozválení, 60 g másla, 2 vejce, 100 g čedaru (cheddar), hrst máku - pokud chcete, hrst sezamu - pokud chcete, lžíce hrubozrnné soli - pokud chcete

Smícháme máslo a mouku na drobivé těsto (cca 140 gramů mouky na 60 gramů másla, já odhadovala podle toho, jak vypadá těsto), pak vmícháme vajíčko (k poměru je to 1x vajíčko na dané množství mouky a másla), nastrouhaný čedar (cca 60 gramů ), když s...

Makové řezy s krémem a broskvemi

Makové řezy s krémem a broskvemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

110 g polohrubé mouky, 120 g másla nebo Hery, 200 g mletého máku, 3 lžíce studené vody, 160 g cukru krystal, 1 balení kypřící prášek do pečiva, 6 vajec, 250 g másla na krém, 200 g cukru moučka, 2 balení zakysané smetany, 1 višňová marmeláda, 1 konzerva broskvového kompotu

Nejprve si připravíme sníh. Vyšleháme 6 bílků se 3 lžícemi studené vody a potom zašleháme polovinu cukru z celkové dávky. Změklé máslo (Hera nebo tuk na pečení) utřeme se zbylým cukrem a žloutky a opatrně přidáme ušlehaný sníh. Do tohoto základu z...

Polabský řepánek

Polabský řepánek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého máku, 1 lžička skořice, 0,5 l mléka, 200 g cukru krupice, 125 g másla, 1 kg polohrubé mouky, 1 droždí (kvasnice), 1 lžička soli, 200-250 ml mléka, 1 vejce, 1 dcl řepkového oleje, 100 g rozpuštěného másla, 4 lžíce mléka a 1 vejce na potření, 2 ks cukrové řepy

Řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme. Vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme. Do 0,5 l mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí (můžeme přidat i trochu mletého hřebí...

Maková omáčka

Maková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g máku, 1 l mléka, 2 lžíce perníku na pečení, troška skořice, troška citronové kůry, 4 lžíce cukru krupice

Mák jemně umeleme a uvaříme v mléce, okořeníme, osladíme a zahustíme strouhaným perníkem. Podáváme místo krému k dukátovým buchtičkám nebo s kynutými knedlíky. Do omáčky můžeme přidat rozinky nebo zavařené vypeckované třešně. Studenou ji můžeme jí...

Jablkový - makový závin

Jablkový - makový závin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 400 g jablek, 200 g máku, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 50 g másla, 1 vejce

Jemně mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Z těsta vypracujeme plát a potřeme ho rozpuštěným máslem. Následuje vrstva máku a na ni dáme nahrubo nastrouhaná jablka mohou být i zavařená. Plát zavineme jako roládu. Nohavici přeneseme na plech s pečíc...

Mušličky s uzeninou a nivou

Mušličky s uzeninou a nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, špetka soli, 250 g uzeniny, 250 g Nivy, 1 vejce, lžíce máku

Z mouky, špetky soli a smetany vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme placku 5 mm a vykrajujeme kolečka. Doprostřed kolečka dáme kopeček směsi z jemně nastrouhaného sýra a uzeniny. Plátek přehneme přes náplň a okraje vzniklé mušličk...

Banánovo-jablkový krém

Banánovo-jablkový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší banán, 1 větší jablko, 3 lžíce pomletého máku, 1,5 lžíce mletých ořechů, 1 lžíce medu, 1 lžička vanilkové esence

Všechny suroviny vložíme do mixéru, vymixujeme na jemný krém a podáváme s čerstvým pečivem.

Makovec s čokoládovou polevou

Makovec s čokoládovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 120 g mletého máku, 30 g čokolády, 100 g másla, 130 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení čokoládové polevy, 1 balení ovocné marmelády na potření

Oddělíme žloutky a bílky. Do mísy prosejeme hrubou mouku s kypřícím práškem a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu rozehřejeme na 180°C. Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáváme žloutky a dobře utřeme. Za stálé...

stránka: