Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Polabský řepánek

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 2h 0min , Čas vaření: 30min
Celkový čas: 2h 30min , porce

7680 kalorií, 42.0g cukrů, 341.0g tuků, 158.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme. Vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme.
Do 0,5 l mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí (můžeme přidat i trochu mletého hřebíčku). Vaříme tak dlouho, dokud se nám tekutina nevyvaří pak přidáme nastrouhanou řepu prohřejeme. Stále mícháme, aby se nám to nepřipálilo. Necháme vychladnout.
Do vychladlé nádivky zašleháme máslo.
Pak připravíme kynuté těsto. Nejdříve kvásek, pak vypracujeme těsto a dáme kynout.
Z vykynutého těsta si vytvoříme 4 bochánky. Z každého bochánku vyválíme váleček, který rozkrájíme asi na 14-16 kouskú ty pak rozplácneme a naplníme zchladlou nádivkou. Dobře utěsníme,aby nám nádivka nevylezla ven.
Řepánky přendáme na pečící papír necháme chvíli vykynout a pomažeme směsí mléka s vajíčkem (před pečením je můžeme propíchat párátkem), pečeme při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Bulb Tip k receptu

U nás je to docela běžné pečivo, prodává se i v pekárnách apod. tak jsem byl překvapen, že v Praze na to koukali jak na 8-mý div světa. Proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o tento starý recept.
Řepánky na talíři ještě cukruji moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Upozornění - u nás řepánky nevydrží ani v chladu, vic jak 2 dny :-). Možná v trezoru by vydržely déle.

hOJSADLO

30. 09. 2011, Recept navštíven: 5652x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Polabský řepánek

Polabský řepánek

Řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme. Vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nah...

Zobrazit všechny podobné recepty k Polabský řepánek Link-arrow

Přidat recenzi
Přidat komentář
hOJSADLO
zase mi nějak nesouhlasejí časy vaření, asi to špatně zdávám nebo....? čas přípravy tzn. oloupat řepu,uvařit ji(vaří se tak hodinu - hodinu a půl),nastrouhat svařit s mákem, udělat těsto a naplnit jsou cca 2 hodiny Doba pečení jednoho plechu je 20-30 minut (x počet plechů). !!!!!!!!!!!! Ještě jsem zapomněl, že řepánky se na plech dávají asi 2-3 cm od sebe, tak aby se nedotýkaly. !!!!!!!!!!!!

hOJSADLO 30. 09. 2011, 12:40

hOJSADLO
Dobrý je udělat si náplň den předem. A pokud nějaká zbyde můžete ji zamrazit.

hOJSADLO 30. 09. 2011, 15:08

Sonia
Dobrý den, Váš čas vaření (pečení) jsme opravili. Do kolonky čas vaření se píše čas vaření nebo pečení pokrmu. Ne celková doba přípravy.

Sonia 30. 09. 2011, 15:44

Thumb
díky snad to do příště zase nezapomenu

hojsadlo 30. 09. 2011, 18:06

Thumb
u řepy se zobrazuje nikoliv cukrová řepa - cukrovka - ale červená řepa - to je tedy velká chyba, co kdyby to někdo chtěl s červenou řepou udělat - to by si tedy dal

JCENDA 15. 11. 2015, 20:11

Veronika
Ingredienci jsme opravili. Děkujeme za reakci, Vaše sRecepty.CZ

Veronika 16. 11. 2015, 09:37

Facebook komentáře