Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Polabský řepánek

Obtížnost Čas přípravy
2h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
30min 2h 30min
Nutriční hodnoty
7680 kalorií 42.0g cukrů 341.0g tuků 158.0g bílkovin

Příprava

Řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme. Vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme.
Do 0,5 l mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí (můžeme přidat i trochu mletého hřebíčku). Vaříme tak dlouho, dokud se nám tekutina nevyvaří pak přidáme nastrouhanou řepu prohřejeme. Stále mícháme, aby se nám to nepřipálilo. Necháme vychladnout.
Do vychladlé nádivky zašleháme máslo.
Pak připravíme kynuté těsto. Nejdříve kvásek, pak vypracujeme těsto a dáme kynout.
Z vykynutého těsta si vytvoříme 4 bochánky. Z každého bochánku vyválíme váleček, který rozkrájíme asi na 14-16 kouskú ty pak rozplácneme a naplníme zchladlou nádivkou. Dobře utěsníme,aby nám nádivka nevylezla ven.
Řepánky přendáme na pečící papír necháme chvíli vykynout a pomažeme směsí mléka s vajíčkem (před pečením je můžeme propíchat párátkem), pečeme při 200 °C dozlatova asi 20-30 minut.

Bulb Tip k receptu

U nás je to docela běžné pečivo, prodává se i v pekárnách apod. tak jsem byl překvapen, že v Praze na to koukali jak na 8-mý div světa. Proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o tento starý recept.
Řepánky na talíři ještě cukruji moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Upozornění - u nás řepánky nevydrží ani v chladu, vic jak 2 dny :-). Možná v trezoru by vydržely déle.


Přidat na Pinterest
hOJSADLO

30. 09. 2011, Recept navštíven: 6000x


Přidat recenzi
Přidat komentář
hOJSADLO
zase mi nějak nesouhlasejí časy vaření, asi to špatně zdávám nebo....? čas přípravy tzn. oloupat řepu,uvařit ji(vaří se tak hodinu - hodinu a půl),nastrouhat svařit s mákem, udělat těsto a naplnit jsou cca 2 hodiny Doba pečení jednoho plechu je 20-30 minut (x počet plechů). !!!!!!!!!!!! Ještě jsem zapomněl, že řepánky se na plech dávají asi 2-3 cm od sebe, tak aby se nedotýkaly. !!!!!!!!!!!!

hOJSADLO 30. 09. 2011, 12:40

hOJSADLO
Dobrý je udělat si náplň den předem. A pokud nějaká zbyde můžete ji zamrazit.

hOJSADLO 30. 09. 2011, 15:08

Sonia
Dobrý den, Váš čas vaření (pečení) jsme opravili. Do kolonky čas vaření se píše čas vaření nebo pečení pokrmu. Ne celková doba přípravy.

Sonia 30. 09. 2011, 15:44

Thumb
díky snad to do příště zase nezapomenu

hojsadlo 30. 09. 2011, 18:06

Thumb
u řepy se zobrazuje nikoliv cukrová řepa - cukrovka - ale červená řepa - to je tedy velká chyba, co kdyby to někdo chtěl s červenou řepou udělat - to by si tedy dal

JCENDA 15. 11. 2015, 20:11

Veronika
Ingredienci jsme opravili. Děkujeme za reakci, Vaše sRecepty.CZ

Veronika 16. 11. 2015, 09:37

Facebook komentáře