Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Podzim

Pikantní fazole s mletým masem, zeleninou a klobásou

Pikantní fazole s mletým masem, zeleninou a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg fazolí, 1-2 cibule, 80 g rajčatového protlaku, 4-5 stroužků česneku, 200 g mletého masa, 1 pikantní klobása, 1 menší cuketa, 1/2-1 ks papriky (kapie), 1/2 dcl slunečnicového oleje, 150 g kečupu, pepř, Vegeta, sójová omáčka, špetka oregana (sušeného), 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 kostky hovězího bujónu, 1 lžíce chilli omáčky (ostřejší), sůl

Den předem namočené fazole (nejlépe becoky) uvaříme do měkka. Na oleji orestujeme do zlatova nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, česnek nakrájený na plátečky, rajský protlak a zalijeme vodou. Přihodíme veškeré koření a za občasného promíchání d...

Pórkovo-hrášková polévka

Pórkovo-hrášková polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks jarní cibulky, 1 ks pórku, 2 hrsti hrášku, 2 ks brambor, 1 balení sladké smetany, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 troška muškátového ořechu, 1 lžíce másla, 1 l zeleninového vývaru

Na lžíci másla opečeme nakrájenou jarní cibulku a pórek. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kousky a přihodíme také dvě hrsti mraženého nebo čerstvého hrášku. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Po 20 minutách v...

Polévka z červené čočky a dýně

Polévka z červené čočky a dýně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1/4 dýně hokkaidó, 100 g červené čočky, 1,5 l zeleninového vývaru, 1/2 lžičky chilli koření, pepř, sůl, 2 listy celerové natě, 1 lžíce instantní světlé jíšky, petrželová nať, pažitka

Na másle (oleji) osmahneme cibuli nakrájenou na drobno, prolisovaný česnek a drcený kmín. Přidáme dýni hokkaidó pokrájenou na kostičky a propláchnutou červenou čočku. Zalijeme vývarem, přidáme chilli, pepř, sůl a celerovou nať (vcelku). Vaříme do ...

Zavařená jablka

Zavařená jablka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg jablek, 1 l vody, 1 citrón, 1 hrst vlašských ořechů, 2 ks hřebíčku, 2 ks skořice, 35 g třtinového cukru

Jablka oloupeme a nakrájíme na poloviny. Zbavíme je jádřinců. Spolu s vlašskými ořechy je rozdělíme do umytých sklenic a zakápneme citrónovou šťávou, aby nezhnědly. Vodu svaříme s cukrem, skořicí a hřebíčkem. Ještě teplý nálev nalijeme do skleni...

Cuketová pomazánka nejen na topinky

Cuketová pomazánka nejen na topinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukety, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce vegety, 2 lžíce oleje, 2 lžíce chilli omáčky, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžíce worcesterové omáčky, pepř, 3 listy čerstvé šalvěje, 2 lžíce rajčatového protlaku, strouhaný sýr, 1 lžička cukru, 4 krajíčky chleba, 100 g šunky

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, necháme rozvonět a přisypeme na hrubo nastrouhanou cuketu. Po chvíli přidáme ostatní ingredience, kromě šunky a sýra a dusíme asi 20 minut. Pak ke směsi přidáme šunku nakrájenou na ...

Mrkvový salát s pomerančem a kaki

Mrkvový salát s pomerančem a kaki

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 větší mrkve, 1 pomeranč, 1 kaki, 2 lžíce včelího medu, šťáva z 1/2 citrónu, 2 lžíce kokosové moučky

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Zakápneme citrónovou šťávou. Přidáme na malé kousky nakrájený pomeranč a kaki. Osladíme 1-2 lžícemi medu (nejlépe lesního od dobrého včelaře) a zasypeme 2 lžícemi kokosu. Dobře promícháme a vychladíme.

Dýňové špagety podle mě

Dýňové špagety podle mě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 špagetová dýně, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička tymiánu , 1 lžička rozmarýnu, 1 cibule, 50 g anglické slaniny, 50 g šunky, 2 stonky řapíkatého celeru, 6 sušených rajčat, lžička bylinkového koření , 50 g parmazánu

Špagetovou dýni omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek se semínky. Položíme na plech řeznou stranou nahoru, vymažeme olivovým olejem a posypeme tymiánem a rozmarýnem (i sušeným). Dáme do trouby na 180 stupňů na 30 - 40 minut upéct. Mezitím...

Švestkový štrúdl dle Marcely

Švestkový štrúdl dle Marcely

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 velkých švestek, 1 listové těsto, 1 sklenka strouhaného kokosu, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky skořice, 1 vejce

Švestky vypeckujeme a nakrájíme na tenké plátky. Z listového těsta rozválíme dva pláty. Každý posypeme kokosem, uprostřed poklademe nakrájenými švestkami, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Zabalíme do závinů, okraje přitiskneme a zahneme. Opa...

Jednoduchý jablečný obrácený koláč

Jednoduchý jablečný obrácený koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 jablka, 100 g másla, 100 g včelího medu, 1/2 balení listového těsta, 1 citrón

Z citrónu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Zastříkneme je citrónovou šťávou. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a citrónovou kůru. Chvíli povaříme. Tuto směs nalijeme na dno koláčové formy. Na to nasklá...

Pečený podzimní čaj

Pečený podzimní čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg ovoce, 3 citróny, 750 g cukru krupice, 8 hřebíčků, 2 lžičky mleté skořice, 3 badyány, 2 dcl rumu

Připravíme si 2 kg ovoce (rybíz, ostružiny, jablka, hrušky, švestky, nektarinky apod.). Ovoce řádně umyjeme a nakrájíme na malé kousky. Loupat ho nemusíme (pouze pomeranče nebo mandarinky oloupeme). Dáme do větší mísy, přidáme oloupané a na kousky...

Dýňové lasagne

Dýňové lasagne

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 dýně, 12 plátků lasagní, 1 plechovka rajčat, 1 balení Mozzarelly, 1 lžička tymiánu (Mateřídoušky obecné), 1 lžička oregana, špetka soli, špetka pepře, špetka chilli, špetka kari koření, 1 cibule, 300 ml bešamelové omáčky

Cibuli nakrájíme na drobno a osmažíme. K ní přidáme na kostičky nakrájenou dýni a chvíli restujeme. Poté přidáme krájená rajčata z plechovky, koření a chvíli dusíme. Do zapékací mísy dáme na dno vrstvu lasagní na ně rozprostřeme dýňovou směs a beš...

Dýňová pomazánka

Dýňová pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně, 2 balení jemného tvarohu, špetka soli, 1 lžíce tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Uvaříme v osolené vodě a rozmačkáme lžící nebo rozmixujeme. Poté k ní přidáme tvaroh, sůl a tymián, promícháme a dáme vychladit do lednice.

Dýňový koláč

Dýňový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 dýně, 150 g polohrubé mouky, 2 vejce, 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg strouhaného sýra

Dýni rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Necháme uvařit, poté ji rozmělněte lžící, přidáme polohrubou mouku a vajíčko. Hmotu dáme na plech a rozprostřeme. Na ni položíme na nudličky nakrájenou slaninu a nastrouhaný sýr a pečeme při 170°C...

Houbové knedlíky

Houbové knedlíky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub, 1 hrst petrželové natě, 100 g másla, 1 cibule, 4 rohlíky, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce strouhanky, špetka soli, 3 slepičí vejce, špetka muškátového ořechu, 1/2 lžíce citronové kůry

Houby očistíme a pokrájíme. Oloupanou cibuli i petržel nasekáme na drobno. V pánvi rozehřejeme kousek másla a opečeme na něm cibuli. Přidáme houby, osolíme je a restujeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina, nakonec přimícháme petržel. Rohlí...

Houbové smaženky se špenátem

Houbové smaženky se špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub, 400 g špenátového protlaku, 3 housky, 3 slepičí vejce, 1/2 hrnku polotučného mléka, špetka soli, troška pepře, 1 hrst petrželová natě, 1 hrnek strouhanky

Čerstvé houby očistíme, nakrájíme na plátky a orestujeme na lžíci oleje. Špenát podusíme a necháme zchladnout. Housky nakrájíme na kostičky, namočíme v mléce a vymačkáme. Smícháme je s houbami, špenátem, 2 vejci a 1 žloutkem. Připravenou hmotu d...

Pomazánka s hermelínem

Pomazánka s hermelínem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Hermelínu, 2 jablka, 20 g másla, 1 hrst vlašských ořechů

Hermelín utřeme s omytými, oloupanými nastrouhanými jablky a máslem a mažeme na plátky bílé veky. Zdobíme nasekanými ořechy.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g čerstvého zázvoru, 1 lžička včelího medu, 1 citrón

Syrového zázvor očistíme a na hrubo nastrouháme do konvice. Zalijeme horkou vodou a necháme vyluhovat (cca 10 minut). Poté čaj scedíme a ochutíme citrónovou šťávu a medem.

Jablečňáky dle Ládi

Jablečňáky dle Ládi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 jablka, 1 hrnek hrubé mouky, 1 perník na pečení, 1 sladký bílý jogurt

Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme lepivé těsto, ze kterého tvoříme kuličky. Jablečňáky dáme vařit do osolené vody dokud nevyplavou. Před servírováním ozdobíme jogurtem, nastrouhan...

Pomazánka z hub

Pomazánka z hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 1 cibule, 2-3 brambory, 50 g másla, 1/2 lžička soli, 1 stroužek česneku, špetka pepře, 1 lžíce petrželové natě

Očištěné, na menší kousky pokrájené houby a na kostičky nakrájenou cibuli podlijeme trochou vody a na mírném ohni dusíme skoro až do rozvaření (voda by měla být již vyvařena). Poté přidáme česnek utřený se solí, pepř a pokrájenou petrželku. Omyté...

Rychlá houbová polévka

Rychlá houbová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hub, 6 dkg másla, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 slepičí vejce, 1 cibule, troška kmínu, 1/4 l vody, 1 lžíce pažitky, 1 lžička soli

Na drobno nakrájenou cibuli s kmínem zpěníme na másle, přidáme očištěné, oprané, na plátky nakrájené houby a podusíme. Přisypeme mouku, osmahneme a zředíme vodou. Polévku povaříme, vmícháme vejce, osolíme dle potřeby a před podáváním ozdobíme na d...

Houby zapečené s brambory

Houby zapečené s brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 1 cibule, 300 g hub, 1 lžička kmínu, 100 g uzeného boku, troška pepře, 4 brambory, 1 lžička soli, 2-3 slepičí vejce, 5 lžic polotučného mléka

Na polovině másla zpěníme na hluboké pánvi oloupanou, nakrájenou cibuli, přidáme omyté, pokrájené houby, koření dle potřeby a vše promícháme a podusíme. Do podušených hub přidáme na kostičky nakrájený uzený bůček, na silné plátky pokrájené vařen...

Houbový bramborák

Houbový bramborák

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub, 1/2 kg brambor, 40 g hladké mouky, 1 slepičí vejce, 3-4 stroužky česneku, 1 lžička soli, špetka pepře, 1 lžíce majoránky

Očištěné houby nakrájíme a podusíme na másle. Syrové brambory omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku. Ochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou. Nakonec přidáme vychladlé podušené houby a pe...

Houbové karbanátky

Houbové karbanátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub, 1 lžíce másla, 250 g mletého vepřového masa, 5 lžic vody, 1 lžička soli, troška pepře, 1 lžička tymiánu (Mateřídoušky obecná), 1 stroužek česneku, 1/2 cibule, 1-3 lžíce strouhanky

Čerstvé houby očistíme, nakrájíme a podusíme na másle. V míse smícháme mleté maso, sůl, vejce, vodu, pepř, sušený tymián, utřený česnek, na drobno nakrájenou cibuli, a dušené vychladlé houby. Podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Tvoříme malé...

Dýňová marmeláda Hokaido

Dýňová marmeláda Hokaido

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně hokkaidó, 1 kg želírovacího cukru, 2 pomeranče, 3 citróny, 1 lžička zázvoru, 1 l vody

Dýni, nakrájené citrony a pomeranče, nastrouhaný zázvor dáme vařit s vodou asi na 40 minut, rozmixujeme, dáme želírovací cukr a povaříme asi 15 minut. Poté vložíme do čistých sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru asi na 5 hodin.

Jablečný mošt pasterizovaný

Jablečný mošt pasterizovaný

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 kg padaných jablek

Jablka vylisovaná z moštárny dáme na 5 minut zahřát na 75°C, ale nevaříme! Ihned poté je naléváme do PET láhví, které následně pokládáme do vodorovné polohy, aby se zničily případné bakterie na víčku. Mošt uskladňujeme v chladu.

stránka: