Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Podzim - stránka 3

Pečenáče z hub

Pečenáče z hub

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kila hub, 200 g hladké mouky, 3 vejce, 1/2 kila strouhanky, sůl a pepř dle potřeby, olej na smažení, lák na okurky plus 2 dcl octa (kyselejší); nebo kečup, cibuli dle vlastní chuti

Použijeme zdravé, tvrdší houby. Hřiby jsou ideální, ale nesmí být přerostlé. Hlavičky i nohy nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, osolíme, opepříme, obalíme v trojobalu, usmažíme řízky a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme nálev na okurky, al...

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Ostružinová buchta i pro nemocné intolerancí laktózy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 sáček van. cukru, 2 vejce, 1/2 hrnečku oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka Alpro soya, švestky dle potřeby

Mouku, kypřicí prášek do pečiva, cukr (s oblibou dávám hnědý) a vanilkový cukr promísíme. Přidáme vajíčka, rostlinný olej, mléko, pro nemocné intolerancí bílkovin či laktózy použiji jakékoliv jiné mléko (Alpro soya), které snáší. Pro zdravé lidi ...

Kuřecí prsa na liškách

Kuřecí prsa na liškách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa s kůží, sůl a pepř podle chuti, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 - 4 hrsti lišek, 100 ml bílého vína, několik snítek čerstvého tymiánu , 150 ml smetany, 1-2 lžičky Solamylu

Do pánve na rozehřáté máslo vložíme prsíčka kůží dolů a opečeme dozlatova. Maso obrátíme a přisypeme cibuli a česnek nasekané nadrobno. Když je cibule i maso pěkně zlatavé, přihodíme houby, osolíme, opepříme a přilijeme víno, které necháme na odkr...

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 70 g cukru moučka, 3 vejce, 125 g másla, 1 sáček instantního droždí, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 50 ml mléka, 50 - 100 ml citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry, 100 ml rumu, 4-5 skleniček borůvek, 12 lžíc olivového oleje, 250 g jemného tvarohu

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šť...

Rýžová směs s liškami a vepřovým masem

Rýžová směs s liškami a vepřovým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček směsi rýže parboiled s indiánskou rýží, 2 šalotky, 250 g vepřové kýty, 300 g lišek obecných, asi 10 cherry rajčátek, sůl a pepř podle chuti, asi 4 snítky čerstvého tymiánu , 3 lžíce Worcesterové omáčky, 4 lžíce bílého vína, olivový olej

Rýži dáme vařit podle návodu na obalu. Mezitím si na rozehřátém oleji začneme restovat maso nakrájené na malé kostičky. Po chvíli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, za další chvilku přihodíme lišky, směs osolíme, opepříme, přidáme lístečky tymiá...

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

Kynutá šněrovačka se švestkami a tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 40 g cukru krupice, 2 lžíce cukru krupice, 25 g droždí (kvasnice), 100 ml kravského mléka, 1 slepičí vejce, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 50 g másla, špetka soli, 250 g jemného tvarohu, 3 lžíce pudinkového prášku, troška citronové kůry, 1 lžíce rumu, 1 lžička rumu, vejce na potření, 1 hrst mandlí na posypání, 400 g švestek

Z vlažného mléka a droždí připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, rozpuštěný vlažný tuk, vejce, rum a kvásek. Zpracujeme těsto a necháme kynout. Náplň: Tvaroh smícháme s vejcem, cukry, pudinkovým práškem, rumem a citrónovou...

Cuketový špíz

Cuketový špíz

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukety, 2 lžíce soli, troška pepře, 16 cherry rajčátek, 1 klobása, 1 vejce, 1 šálek hladké mouky, 1 hrneček strouhanky, 1 šálek slunečnicového oleje, 150 g tvrdého sýru

Na jehly napichujeme nastřídačku na kostky nakrájenou cuketu, sýr, celá rajčata, a na kolečka klobásu. Hotové špízy obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Skvěle se jako příloha hodí zel...

Houbová polévka 3.

Houbová polévka 3.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 150 g brambor, troška kmínu, 1 cibule, 250 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, troška pepře a soli

Houby vaříme ve vodě společně s oloupanými a nakrájenými bramborami. Osolíme, přidáme kmín a nakrájenou cibuli. Když brambory změknou, zahustíme polévku smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Houbová polévka 2.

Houbová polévka 2.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 1 kostka drůbežího bujónu, 2 lžíce másla, špetka soli a pepře, 1,5 těstovinové zavářky

Houby opečeme na másle a potom je zalijeme vodou s kostkou bujónu. Přisypeme těstovinovou zavářku, promícháme a několik minut povaříme. Podle chuti osolíme a opepříme.

Houbová polévka 1.

Houbová polévka 1.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek sušených nebo 2 šálky čerstvých nakrájených hub, 4 brambory, 1 cibule, 1 kostka bujónu, 1 lžíce sádla, 1 lžička petrželové nati

Sušené houby na jednu hodinu namočíme - čerstvé houby povaříme s oloupanými a nakrájenými bramborami, najemno nakrájenou cibulkou, kostkou bujónu a jednou lžící sádla doměkka. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg dýně, 1 brambor, 1 cibule, 1 troška pepře, špetka soli, 4 lžíce zakysané smetany, troška Vegety

Dýni rozkrojíme, vyjmeme semena a oloupeme. Nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené. Přidáme oloupanou bramboru a oloupanou cibuli, sůl, pepř a vegetu. Vaříme na mírném ohni doměkka asi 1 hodinu. Potom vše rozmixujeme...

Hřibová polévka

Hřibová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l slepičího vývaru, 400 g čerstvých hřibů, 1 špetka soli, 1 lžíce petrželky, 2 plátky toastového chléba, 1 špetka pepře, 120 g másla

Hříbky očistíme a nakrájíme na silnější plátky. Polovinu tuku v hrnci rozpustíme a houby na něm smažíme za stálého míchání asi 15 minut. Potom houby osolíme, opepříme, podlijeme vývarem, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a asi 10 minut vaříme. Me...

Sterilovaný salát z okurek

Sterilovaný salát z okurek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

salátové okurky, 850 ml vody, 200 g cukru krupice, 40 g soli, 150 ml octa

Nepřerostlé a nepřezrálé kvalitní salátové okurky omyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na kostky, které dáváme přímo do sklenic. Uvaříme si nálev z vody, octa, soli a cukru, kterým nakrájené okurky zalijeme. Sklenice uzavřeme a dáme ster...

Houbová pomazánka od tatínka

Houbová pomazánka od tatínka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 20 g rostlinného oleje, 70 g cibule, 1/2 lžička kari koření, špetka soli, špetka drceného kmínu, 100 g šunky, 1 lžíce kečupu, petrželová nať na ozdobu

Očištěné houby najemno nakrájíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a kari, přidáme houby, sůl, kmín a doměkka podusíme. Šunku nakrájíme na jemné nudličky a přiáme k houbám, dochutíme kečupem a ozdobíme zelenou petrželkou. Mažeme na tmav...

Polévka s hřibem a bramborem

Polévka s hřibem a bramborem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší hřib, 1 větší brambor, 1/2 bujónu, 1 špetka mletého kmínu, 1/2 lžičky majoránky, 1 lžíce jíšky připravené ze sádla a hladké mouky, sůl, 750 ml vody

Větší hřib omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Nasypeme jej do hrnce s vařící vodou a vaříme. Brambor oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky a přidáme do polévky. Po 5 minutách vaření přidáme kmín, bujón a lžíci jíšky připrave...

Zelí z dýně

Zelí z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kilová dýně Hokkaidó, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžíce octa, 3 lžíce krupicového cukru

Dýni omyjeme, rozkrájíme na díly a odstraníme semena. Nožem ještě jemně oškrábeme měkké části, okrájíme slupku a nastrouháme na slzičkovém struhadle. Na rozehřátém oleji osmažíme oloupanou a na drobno nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění. Přisyp...

Zapečená plněná ačokča

Zapečená plněná ačokča

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

16 ačokči, 400 g hovězího mletého masa, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregana, 1 lžíce plnotučné hořčice, 150 g uvařené rýže, špetka soli, špetka pepře

Maso a rýži (lepší je lehce rozvařená) smícháme a důkladně spojíme. Přidáme mezi dlaněmi promnuté oregano a tymián, hořčici a dochutíme solí a pepřem. Touto směsí plníme vydlabané ačokči, poklademe na pekáček, podlijeme vodou, přiklopíme a pečeme ...

Zapečené těstoviny s houbami

Zapečené těstoviny s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 3 lžíce másla, 1 větší cibule, 500 g žampionů, 3 vejce, 5 stroužků česneku, 200 ml mléka, 1 lžička kmínu, sůl dle chuti

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, po uvaření slijeme vodu, propláchneme těstoviny studenou vodou a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli posekáme nadrobno a orestujeme na dvou lžících másla. Přidáme houby a na tenk...

Houbový nákyp

Houbový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čerstvých hub, 120 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky mleté papriky, 2 lžíce másla, 2 lžičky petrželky, sůl a pepř dle chuti

Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Vložíme do kastrůlku se silným dnem, zalijeme trochou mléka, osolíme, přiklopíme a necháme chvíli dusit. Poté necháme houby vychladnout. Mouku prosejeme do ...

Hruškový koláč s mandlovým krémem

Hruškový koláč s mandlovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 3 žloutky, 120 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, Náplň a poleva: 5-6 hrušek, 400 ml zakysané smetany, 2 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 3 lžíce jemně strouhaných mandlí, 3 bílky

Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, poté do mísy prosejeme mouku a kypřící prášek a přidáme na kostky nakrájené máslo. Prsty hněteme dokud se z těsta nestane drobenka. Plech, nebo koláčovou formu si vymažeme máslem a drobenku nasypeme do formy a p...

Kyselo s houbami

Kyselo s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 1/4 l mléka, 4 velké brambory, 5 vajec, 1 hrst sušených nebo čerstvých hub, 2 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 1 lžička kmínu, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, pepř dle chuti

Oloupeme brambory, očistíme houby. Ty sušené zalijeme vodou a necháme nabobtnat, poté vymačkáme. Brambory nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Do hrnce nalijeme litr mléka, přidáme koření a osolíme. Do vroucího mléka přidáme houby, polom...

Hruškový páj podle Apetitu

Hruškový páj podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 300 g hladké mouky, 6 lžíc cukru krupice, 160 g chlazeného másla, 3-4 lžíce studené vody, Náplň: 4 zralé hrušky, 1 lžíce citronové šťávy, 6 lžíc cukru krupice, 250 g Mascarpone, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 50-100 g mandlových lupínků

Ingredience na těsto, kromě vody zpracujeme v míse na drobenku. Poté přilijeme vodu a rychle do těsta zapracujeme. Vytvoříme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice uležet. Koláčovou formu vymažeme máslem a dáme stran...

Podzimní pečeně s rozmarýnem

Podzimní pečeně s rozmarýnem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové pečeně, 5 snítek rozmarýnu, 5 žampiony, 0,5 kg malých nebo nakrájených brambor, olej, sůl, pepř

Pečeni osolíme a opepříme. Opečeme ji zprudka ze všech stran na pánvi, aby se maso zatáhlo. Necháme vychladnout a nití nebo potravinářským provázkem uchytíme rozmarýnové snítky k masu. Brambory omyjeme (nebo větší nakrájíme na kousky. Zakápneme ol...

Cuketa a nektarinka

Cuketa a nektarinka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 nektarinka, cuketa dle chuti, kousek másla dle potřeby, koření na americké brambory dle chuti

Cuketu nakrájíme asi na 1 cm široké plátky. Nektarinku oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi rozpustíme silnější plátek masa a na něm opečeme cuketu a nektarinku. Opečené přendáme na talíř a dle chuti posypeme kořením na americké brambory. Po...

Houby s brynzou

Houby s brynzou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 50 g másla, 250 g Brynzy, 2 slepičí vejce, špetka soli, špetka pepře, 10 g kaparů

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm podusíme. Opepříme, osolíme a přidáme najemno nakrájené kapary. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi 15 minut (v případě tvrdých hub déle), dokud nejsou houby měkké...

stránka: