Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Podzim - stránka 6

Houbová pomazánka z bedel

Houbová pomazánka z bedel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bedel, 100 g Nivy, 2 ks cibule, 50 g másla, 1 sterilovaná okurka

Na másle zpěníme cibulku a přidáme nadrobno nakrájené houby. Podlijeme dvěma lžícemi vody a podusíme ve vlastní šťávě. Přidáme strouhaný sýr a nadrobno nakrájenou okurku. Mažeme nejlépe na topinky.

Pagáče z cukrové řepy

Pagáče z cukrové řepy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek uvařené a nastrouhané bílé řepy, 3 šálky polohrubé mouky, 1/2 šálku rostlinného oleje, 2 vejce, 1/2 šálku máku, 1/2 lžičky soli, 1 kostka droždí (kvasnice), 3 dcl mléka , 1 lžíce cukru krystal

Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme vajcia, kvások, nastrúhanú repu, olej, soľ, nemletý mak a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť. Cesto na pomúčenej dosk...

Kaštanový závin s mandlemi

Kaštanový závin s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

390 g cukru moučka, 50 g mandlí, 40 g hrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 4 vejce, 100 g másla, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky rumu, 150 g kaštanového pyré

Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Žĺtky a 200 g cukru vyšľaháme do peny, pridáme mandle, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec ľahko vmiešame sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech s pečiacim papierom a upečieme. Upe...

Jablečná šťáva

Jablečná šťáva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vyzrálých jablek, 5 dl vody, 1 lžíce včelí med

Omyté jabka nakrájíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. V hrnci je podlijeme vodou a vaříme 15 minut. Rozvařená jablka přecedíme přes plátno. Do šťávy přidáme cukr, necháme přejít varem a ještě horkou přelijeme do lahví a uzavřeme.

Plněná červená řepa

Plněná červená řepa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10-12 ks červené řepy střední velikost, 1 cibule, 1 vejce natvrdo vařené, 4 lžíce sádla, 250 g vepřového mletého masa, pepř mletý, 1 lžička soli

Červenou řepu uvaříme.Po vychladnutí oloupeme,seřízneme vršek a vydlabeme.Cibuli nakrájíme na drobno.Mleté maso,vnitřek červené řepy a cibuli osmažíme na 2 lžících sádla.Přidáme nasekané vařené vajíčko a dochutíme solí a mletým pepřem. Naplníme vy...

Polévka z červené řepy II.

Polévka z červené řepy II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené řepy, 2 mrkve, 2 kořenové petržele, 100 g zakysané smetany, 50 g másla, 1,25 l hovězího vývaru, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octa, 1 lžička soli, 1 špetka pepře mletého

Očištěnou řepu nastrouháme, přidáme ocet, polovinu másla a podlejeme polovinou vývaru. Dusíme doměkka. Kořenovou zeleninu pokrájíme a vaříme ve zbytku vývaru. Řepu i kořenovou zeleninu propasírujeme. Uděláme jíšku ze zbytku másla a hl.mouky a vaří...

Patates sto fourno

Patates sto fourno

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 1 citrón, 100 ml vody, 4 lžíce olivového oleje, sůl, 2 lžičky rozmarýnu

Ve velké míse smícháme citronovou šťávu, vodu a olej. Přidáme sůl, rozmarýn a promícháme. Brambory oloupeme, nakrájíme a přimícháme do připravené směsi. Dáme do pekáčku a pečeme přibližně hodinu v předehřáté troubě.

Vegetariánské lasagne s cuketou

Vegetariánské lasagne s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g cukety, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 rajče, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky oregana, 1 cibuli, 40 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, pepř, 150 g lasagní, 100 g parmazánu, 2 lžíce másla

Cukety omyjeme a nakrájíme na kolečka. Opečeme je na 2 lžících oleje a osolíme. Rajčata nakrájíme. Česnek smísíme s rajčaty a ochutíme oreganem. Cibulky osmahneme na oleji a poprášíme moukou. Zalijeme mlékem a vodou. Vaříme ještě 10 minut. Troubu ...

Jablečné čatní s cibulí

Jablečné čatní s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 250 g cibule, 2 stroužky česneku, 200 g cukru, 4 lžíce rozinek, 100 ml octa, 1 hrneček vody, troška mletého zázvoru, troška chilli koření, 1 nadrobno nakrájenou feferonku

Oloupaná jablka nakrájíme na kousky, cibuli na kolečka a oboje vložíme do hrnce, chvilku dusíme bez vody a pak zalijeme vodou s cukrem. Přidáme ostatní přísady a necháme hodinu probublávat. Hotové jablečné čatní s cibulí pak plníme do sklenic, kt...

Výborný jablečník

Výborný jablečník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g Hery, 200 g cukru krystal, 5 vajec, 300 g polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 150 ml mléka, 750 g jablek, 70 g mletých vlašských ořechů , 200 g cukru moučka

Heru dobře vymícháme s 200 g cukru krystal a 5 žloutky. Do hmoty postupně přidáváme 300 g polohrubé mouky smíchané s polovinou balíčku prášku do pečiva a 150 ml mléka. Těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe očištěnými, nakrájen...

Gratinovaná cuketa s krevetami

Gratinovaná cuketa s krevetami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 1 cibuli, 4 menší žampiony, 2 stroužky česneku, 200 g malých vařených krevet, 50 g másla, sůl, 1-2 lžíce citrónové šťávy, 4 lžíce strouhanky, pepř, cayenský pepř

Omyté cukety podél rozpůlíme a blanšírujeme do poloměkka ve slané horké vodě. Necháme vychladnout a kulatou část mírně, kvůli stabilitě seřízneme. Vnitřek opatrně vydlabeme. Vydlabanou dužinu cuket drobně rozsekáme. Na másle podusíme drobně nakr...

Tuňák pečený v mořské řase

Tuňák pečený v mořské řase

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

550 g tuňáku, 4 plátky mořských řas, 4 plátky jarního těsta, 50 g čerstvého zázvoru, 100 g tenkých těstovin, 200 g mražené zeleninové směsi, 2 tortily, 50 g limety, 50 g pomeranče, 50 g citrónu, 4 žloutky, bílý pepř, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíci včelího medu, 1 lžíci másla

Nejdříve si připravíme limetkovou omáčku: svaříme pomerančovou šťávu s trochou medu a necháme zredukovat. Přidáme citronovou a limetkovou kůru a na závěr přimícháme čerstvé ztuhlé máslo. Porce tuňáka zabalíme do jarního těsta a řas. Těsto osolíme,...

Jablečné řezy

Jablečné řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g jablek, 350 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 400 g cukru moučky, 2,5 dcl mléka, 1 dcl rostlinného oleje, 1 vejce, 2 lžíce rumu, špetku soli, 50 g 100% tuku, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce kakaa

Mouku smícháme s práškem do pečiva, 250 g cukru, osolíme, přidáme mléko, olej, vejce, 1 lžíci rumu a nahrubo oloupaná a nastrouhaná jablka. Těsto nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, dáme péct. Pečeme při 190 °C, cca 40 minut. Mezi...

Krémová s květákem

Krémová s květákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 2 brambory, 1 mrkev, kousek petržele, sůl, pepř, špetku muškátového ořechu, 5 kuliček nového koření, 1 lžíci petrželové natě, kousek másla

Květák rozebereme na větší růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na osminky, petržel na kousky. Vše zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou mrkev, pár snítek zelené petržele, koření a přivedeme k varu. Vaříme asi deset minut (do změknutí zeleniny)...

 Kuře s hruškami

Kuře s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 100 g slaniny, 3 hrušky, 5 vajec, 3 lžíce bílého vína, 100 g másla, 100-150 ml černého piva, pepř, sůl, hrst petrželové natě

Hrušky oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Nadrobno nakrájíme slaninu, 3 uvařená vejce natvrdo a petrželku. Vše smícháme, opepříme, osolíme, přidáme víno, 2 syrová vejce a touto směsí naplníme kuře, které nakonec zašije...

Pivovarské brambory

Pivovarské brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g cibule, 100 g anglické slaniny, 3 dcl světlého piva, 125 ml smetany, 4 lžíce másla, pepř, sůl

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme je do zapékací misky, poklademe tenkými plátky cibule a anglické slaniny. Pokryjeme další vrstvou brambor, zalijeme smetanou, kterou jsme rozšlehali s pivem, osolíme, opepříme a pečeme cca 60 minut.

Zapečená bramborová kaše se zelím a klobásou

Zapečená bramborová kaše se zelím a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 250 g kyselého zelí, 150 g ostravské klobásy, 50-100 ml mléka, 5 lžic másla, 50 g slaniny, 1/8 l zakysané smetany, 50 g nastrouhaného Eidamu (Edamu), 4 lžíce olivového oleje, 5 lžic strouhanky, sůl

Brambory oloupeme, nakrájíme, vhodíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Poté je rozšťoucháme s mlékem a kouskem rozpuštěného másla, osolíme a kaši urovnáme do olejem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Slaninu si nakrájíme na k...

Houbová smaženice

Houbová smaženice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, drcený kmín, mletý pepř, 4 vejce

Očištěné houby nakrájíme na plátky. Cibuli pokrájenou nadrobno necháme zesklovatět na sádle. Přidáme houby, opepříme, okmínujeme a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme trošku vody , osolíme a dusíme do změknutí, všechnu vodu necháme vydusit. Mě...

Špagety s houbami a  sýrem

Špagety s houbami a sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uvařených špaget, 40 g slaniny, 40 g tvrdého sýra, 450 g různých hub, 20 g másla, sůl, kmín, petrželka

Na másle podusíme nakrájené houby a podle chuti je osolíme. Přidáme tlučený kmín a drobně nakrájenou petrželku. V kastrolu vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu a po té na ni vložíme uvařené špagety, přidáme podušené houby, všechno promícháme a...

Zapékaný chřest

Zapékaný chřest

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg chřestu, 125 g šunky, 125 g Eidamu, 100 ml sladké smetany, petržel, 1 lžička Vegety, pepř, sůl

Špargľu umyjeme, očistíme a odrežeme konce. Dáme variť do mierne osolenej vody, kým nezmäkne. Každú špargľu zavinieme do plátku šunky a syra, poukladáme na pekáč, okoreníme, osolíme, posypeme vegetou a zalejeme smotanou. Dáme zapiecť do rozohriate...

Dezert z kiwi a banánů s likérovou zálivkou

Dezert z kiwi a banánů s likérovou zálivkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks kiwi, 2 ks banánu, 200 ml zakysané smetany, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky kakaa, 4 lžíce vaječného likéru, asi 6 ks vlašských ořechů

Do každé mističky nakrájíme jedno oloupané kiwi a přidáme jeden banán, nakrájený na plátky. Zakysanou smetanu dobře rozmícháme s vanilkovým cukrem a rozdělíme do misek na ovoce. Zakysanou smetanu posypeme kakaem, polijeme vaječným likérem a nahor...

Bílá houbová omáčka

Bílá houbová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 500 g různých hub, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce hladké mouky, 20 g másla, 1 lžička octu, 4 vejce, sůl, kmín

Pokrájené houby dáme vařit do vody se solí a kmínem. Za čtvrt hodiny zahustíme omáčku moukou rozmíchanou ve smetaně, a když se omáčka začne prudce vařit rozklepneme do ní 4 vejce. Tyto vejce necháme bez míchání 4 - 5 minut povařit. Omáčku podle ch...

 Zeleninové smaženky

Zeleninové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg Eidamu (Edamu), 4 vejce, 1/2-1 balení mražené zeleninové směsi, pepř, sůl, rostlinný olej na smažení

Sýr nastrouháme, přidáme vejce, mraženou zeleninu, osolíme, opepříme a na oleji utvoříme malé placičky, které opečeme. Množství je pouze orientační, záleží na chuti a hlavně aby se těsto spojilo. Rychlá a dobrá chuťovka i bez brambor pro nečekan...

Kapusta pod peřinkou

Kapusta pod peřinkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kapusty, 5 vařených brambor, 1 velkou cibuli, 200 g anglické slaniny v celku, 3 vejce, pepř, sůl, špetku majoránky, 1 lžíci sádla, 3/4 hrnečku mléka, 150 g Mozzarelly, špetku strouhaného muškátového ořechu, 3 lžíce hladké mouky

Očištěnou kapustu uvaříme v páře. Slaninu a cibulku osmahneme dozlatova. Brambory pokrájíme na kostičky, smícháme s pokrájenou kapustou, osmahnutou slaninou a cibulkou, 1 vejcem, a kořením. Zapékací misku vytřeme sádlem a směs do ní rozprostřeme. ...

Pastiňákové bramboráčky

Pastiňákové bramboráčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 500 g pastiňáku, 150 g uzeného boku, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžičku sušené majoránky, pepř, sůl, rostlinný olej na smažení

Brambory oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme na jemném struhadle. Obojí vložíme do větší mísy a přidáme vejce, na kostičky nakrájený uzený bok, rozetřené stroužky česneku, lžičku majoránky, mletý černý pepř, sůl a vše důkladně promícháme. Na...

stránka: