Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Podzim - stránka 7

Fazolová pomazánka

Fazolová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibulï, 100 g vařených fazolí, 1 droždí (kvasnice), 1 hrst namočených ovesných vloček, 50 g smetanového sýru, sůl, 1 lžičku čtvero koření

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí a opékáme, dokud nezačne houstnout. Přidáme uvařené fazole, ovesné vločky a opékáme asi 2 min. Dochutíme solí a kořením.

Houbová pomazánka Táňa

Houbová pomazánka Táňa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg hub, 5-6 feferonek, 0,5 kg cibule, 0,5 l kečupu, 0,5 l rostlinného oleje

Houby krátce povaříme. Všechny ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté vložíme do hlubšího hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs neustále mícháme, jinak prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme šroubovac...

Květák zapečený s paprikami, slaninou a smetanou

Květák zapečený s paprikami, slaninou a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký květák, 6 plátků anglické slaniny, 200 g červených naložených paprik v oleji, 200 ml zakysané smetany, 180 g strouhaného Čedaru (cheddaru), pepř, sůl

Květák rozdělíme na růžice a vaříme sedm minut ve větším hrnci v osolené vodě, aby zkřehl, ale nerozvařil se. Pak růžice scedíme a rozložíme do zapékací formy. Ještě jemně osolíme a opepříme. Rozpálíme gril v troubě. Slaninu nakrájíme na proužky,...

Slaný koláč s květákovou náplní

Slaný koláč s květákovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

230 g polohrubé mouky, 150 g másla, 1 žloutek z velkého vejce, 2-3 lžíce vody, sůl, pepř, 1 lžíci sekané pažitky, 1 lžičku strouhaného muškátového ořechu, 1 květák, 100 g anglické slaniny, 3 velká vejce, 280 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 180 g strouhaného Ementalu

Mouku, špetku soli, máslo nakrájené na kousky, 1 žloutek, vodu, pepř, pažitku a muškátový ořech zpracujeme buď v robotu, nebo ručně na hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. ...

Žemlovka s jablky

Žemlovka s jablky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 ks rohlíků, 1/2 l mléka, 2 balení skořicového cukru, 2 ks vajec, 8 ks jablek, 1 hrst rozinek, 2 hrsti vlašských ořechů

V mléce rozkvedláme vejce a postupně v něm namáčíme rozkrojené rohlíky tak, aby se tekutina do rohlíků vpila. Dále si připravíme zapékací misku kterou vymažeme máslem a dno poklademe 1/3 namočených rohlíků. Na ně nastrouháme jablka (4 ks), posypem...

Jablečný koláč

Jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 100 g cukru krupice, 300 g jablek, 7 lžic krupice, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1,5 lžíce kakaa

Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme nastrouhaná jablka, kakao, mouku, kypřící prášek do pečiva, krupici a vše důkladně promícháme. Pak opatrně přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Vlijeme do vymazané a mo...

Halloweenská polévka

Halloweenská polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce oleje, 4 větší brambory, 400 g dýně, 1 velká cibule, 1 malá konzerva hrášku, sůl, petrželová nať

Brambory a dýni očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme brambory a dýni, a taktéž krátce osmahneme. Odstavíme a po ochladnutí oleje zalijeme vodou. Vaříme dokud není zelenina měkk...

Babiččiny kapustové karbanátky

Babiččiny kapustové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g růžičkové kapusty, 1 mrkev, 20 g Eidamu (Edamu), 100 g cibule, 100 g slaniny, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 1 lžičku drcené majoránky, pepř, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce Solamylu, 1 lžíci strouhanky, 1 rohlík, 50-100 ml mléka, rostlinný olej na smažení

Podle základního předpisu připravíme kapustu a mrkev. Uvaříme kapustu, mrkev v osolené vodě téměř doměkka a nakrájíme ji najemno. Vychladlou kapustu, mrkev, slaninu vložíme do mísy a přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, vejce, nastrou...

Čína a lá Pavla

Čína a lá Pavla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 1 větší červenou papriku, 1 větší rajče, 1/2 salátové okurky, 3 lžičky směsi koření na Čínu, 2 lžíce olivového oleje, 1 větší cibulie

Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené maso a pečlivě osmahneme. Mezitím si nakrájíme zeleninu na kostičky. Když je maso osmahnuté ze všech stran vložíme zeleninu a přidáme koření na Čínu. Přikryjeme pokličkou a dusím...

Štrůdl lenivé hospodyňky

Štrůdl lenivé hospodyňky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 Heru, 125 ml kefíru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 3 hrsti mletých vlašských ořechů, 2 skořicové cukry, 1 hrst rozinek, 6 jablek

Z mouky, Hery a kefíru (kyselého mléka) vypracujeme těsto a rozdělíme na tři díly. Každý tence vyválíme, potřeme rozpuštěnou Herou, strouhankou, posypeme strouhanými ořechy a poklademe krouhanými nebo strouhanými jablky. Ochutíme skořicovým cukrem...

Katův šleh

Katův šleh

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 100 ml rostlinného oleje, 500 g vepřového mletého masa, 4 rajčata, 2 papriky, 1 lžičku chilli koření, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžíci včelího medu, 1 konzervu žampionů, 5 stroužků česneku, 3 lžíce kečupu, 100-200 ml vody, sůl, 1/4 lžičky drcené bazalky, 1/4 lžičky drceného tymiánu

Rajčata a papriky nakrájíme na nudličky, přidáme žampiony, koření, med a kečup. Zakapeme olejem a necháme chvilku spojit. Mezitím na oleji zpěníme cibulku a přidáme mleté maso, necháme podusit. Poté přimícháme připravenou zeleninu, podlijeme troš...

Kuřecí soté

Kuřecí soté

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci bramborového škrobu, 200 ml rostlinného oleje, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 malou sklenku leča, 1 malou konzervu žampionů, 1 konzervu drcené kukuřice, 1 sklenku nakládané řepy, pepř, sůl, 100-200 ml vody

Kuřecí prsa si nakrájíme na kostičky a smícháme s plnotučnou hořčicí, bramborovým škrobem, olejem, černým mletým pepřem, trochou soli, sojovou a worcesterovou omáčkou. Směs odložíme do ledničky na 24 hodin. Další den dáme na hlubší pánvičku r...

Smetanové řezy

Smetanové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

90 g másla, 340 g polohrubé mouky, 180 g cukru moučky, 1 lžičku rumu, 10 jablek, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 vejce, 1,5 vanilkového cukru, 1 balení zakysané smetany, 1 lžíci citrónové šťávy

Do mísy prosejeme 250 g polohrubé mouky s kypřícím práškem do pečiva. Přidáme 100 g moučkového cukru a 1 vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a zakysanou smetanu. Zpracujeme těsto, které rozetřeme na vymazaný a vysypaný malý pekáček hrubou moukou. Jab...

Svatomartinská husa s červeným zelím

Svatomartinská husa s červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 husa, 4 větší jablka, 3 velké cibule, sůl, drcený nebo mletý kmín, 2 hrsti nasekané petrželové natě, 0,5 l červeného vína, 1 hlávka červeného zelí

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem). Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk ...

Kedlubnové zelí

Kedlubnové zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kedlubny, 1 cibuli, 2 lžíce slunečnicového oleje, sůl, 1 lžičku cukru krupice, 1 lžíci octa, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml vody

Kedlubny oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, podlijeme vodou a dusíme asi 30-40 minut do měkka. Nakonec osolíme a dochutíme cukrem a octem. Pro zahuštění přidáme mouky a důk...

Hraběnka

Hraběnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 4 větší vejce, 26 dkg cukru moučka, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 25 dkg Hery, 3/4 kg jablek

Smícháme hladkou mouku, žloutky, 16 dkg moučkového cukru, kypřící prášek do pečiva a Heru. Vše důkladně zpracujeme v hladké těsto a poté vyválíme. 2/3 těsta dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a 1/3 dáme do mrazáku. Oloupeme a postrouháme jab...

Závin plněný cuketou a šunkou

Závin plněný cuketou a šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 malé cukety, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 lžíce zakysané smetany, 100 g šunky, 100 g goudy, 400 g listového těsta, pepř, sůl, 1 vejce

Cukety oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 15 minut odstát v cedníku. Poté plátky opláchneme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme plátky cukety, česneku a smažíme 5 minut do zlatova. Pánev odstavíme z ohně, přidáme smetanu, n...

Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla, petržel, pažitka, 2 rohlíky

Na másle zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni (druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a nechám...

Cuketový perník

Cuketový perník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru moučka, 2 vejce, 2 hrneky na jemno nakrájené cukety, 0,5 hrnku oleje, 1 lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce pikantní marmelády, 1 lžička skořice, 1 kypřící prášek do perníku

Všechny suroviny smícháme a vzniklé hladké těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C cca 20 - 25 minut. Zkoušíme špejlí a až se těsto nelepí, je hotovo. Upečený perník můžeme potřít marmeládou nebo jen cik ca...

Pikantní houbové řízky

Pikantní houbové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

houby (hlavičky bedlí, pýchavek apod.), 1 stroužek česneku, 2 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, 5 lžic mléka, 1 vejce, strouhanka

Do rozpuštěného másla prolisujeme česnek. Po zchladnutí smícháme s vejcem, moukou a mlékem, čímž vznikne těstíčko. Hlavičky hub nakrájené na cca 1cm plátky v něm namočíme, obalíme ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku.

Golubce

Golubce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího nebo vepřového mletého masa, 1 kapusta, 100 g anglické slaniny v celku, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka dle potřeby, hladká mouka dle potřeby, kmín, pepř, olej

Kapustu omyjeme a rozdělíme na jednotlivé listy, silnější střední části odstraníme, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Maso, prolisovaný česnek, cibuli nakrájenou na drobno, anglickou slaninou na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strou...

Lečo i na zavaření

Lečo i na zavaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,25 kg papriky, 1 kg rajčat, 25 dkg cibule, sůl, pepř

Papriky a cibuli řádně očistíme a omyjeme. Rajčata omyjeme. Vše nakrájíme a vložíme do hrnce a zalijeme trochou vody. Osolíme, opepříme a dusíme cca 10 minut. Pak zeleninovou směsí plníme sklenice a nakonec všechny sklenice rovnoměrně zalijeme šťá...

Přesnídávka pro děti z jablek

Přesnídávka pro děti z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jablek, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, šťáva ze 2 citrónů

Oloupaná a nakrájená jablka rozvaříme v 1/2 l vody. Rozmixujeme je, přidáme cukr, vanilkový cukr, uvařený pudink a citronovou šťávu. Chvíli povaříme. Plníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut v předehřáté troubě na 85°C.

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Grilované houby s uzeným masem

Grilované houby s uzeným masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzené krkovice nebo jiného uzeného masa, 30 dkg hub, 1 cibule, 2 papriky, sůl, pepř, oregano, olej

Maso nakrájíme na plátky, cibuli na kolečka, papriky na čtvrtky a houby na silnější plátky. Střídavě napichujeme na grilovací jehly, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem, potřeme olejem a zprudka grilujeme.

stránka: