Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Slaný koláč s květákovou náplní

Slaný koláč s květákovou náplní

Obtížnost Čas přípravy
1h 45min
Čas vaření Celkový čas Porce
50min 2h 35min
Nutriční hodnoty
3048 kalorií 1.0g cukrů 183.0g tuků 52.0g bílkovin

Příprava

Mouku, špetku soli, máslo nakrájené na kousky, 1 žloutek, vodu, pepř, pažitku a muškátový ořech zpracujeme buď v robotu, nebo ručně na hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalíme do fólie a dáme aspoň na půl hodiny vychladit.
Vyndáme ho a necháme dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválíme, aby bylo co nejtenčí. Vyložíme jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkneme do okrajů, ale opatrně, abychom těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízneme. Formu dáme na půl hodiny do chladničky.
Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na těsto položíme kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatížíme je suchými fazolemi a korpus krátce předpečeme; stačí 12-15 minut. Opatrně sejmeme papír s fazolemi a pečeme ještě 5-7 minut, dokud korpus jemně nezezlátne.
Mezitím dáme do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povaříme růžičky květáku. Scedíme je a necháme vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvaříme slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Necháme vychladnout.
V míse smícháme vejce, smetanu, sýr a koření, přimícháme květák i slaninu a směs vlijeme do korpusu. Pečeme asi 0,5 hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom necháme koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.


Mall

16. 11. 2009, Recept navštíven: 2130x


Přidat recenzi
dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
dobrý recept

19. 10. 2016, 20:07

palino
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
celkom chutný slaný koláč, napln je vyborná

03. 12. 2016, 19:29

Přidat komentář

Facebook komentáře