Slaný koláč s květákovou náplní
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Mouku, špetku soli, máslo nakrájené na kousky, 1 žloutek, vodu, pepř, pažitku a muškátový ořech zpracujeme buď v robotu, nebo ručně na hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalíme do fólie a dáme aspoň na půl hodiny vychladit.
Vyndáme ho a necháme dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválíme, aby bylo co nejtenčí. Vyložíme jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkneme do okrajů, ale opatrně, abychom těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízneme. Formu dáme na půl hodiny do chladničky.
Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Na těsto položíme kolečko alobalu nebo pečicího papíru, zatížíme je suchými fazolemi a korpus krátce předpečeme; stačí 12-15 minut. Opatrně sejmeme papír s fazolemi a pečeme ještě 5-7 minut, dokud korpus jemně nezezlátne.
Mezitím dáme do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povaříme růžičky květáku. Scedíme je a necháme vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvaříme slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Necháme vychladnout.
V míse smícháme vejce, smetanu, sýr a koření, přimícháme květák i slaninu a směs vlijeme do korpusu. Pečeme asi 0,5 hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom necháme koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.
16. 11. 2009