Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Květák

Květák

Přidat na Pinterest

Zvaný také karfiol je košťálová zelenina vyšlechtěná z brukve zelné a pochází z Indie. Květák je lehce stravitelný, nízkokalorický a bohatý na cenné látky. Obsahuje bílkoviny, vitaminy C , K, B12, fosfor, vápník, draslík, stopové prvky jako zinek, měď nebo jod. Dále v něm najdete kyselinu pantotenovou a listovou. Tato zelenina je ceněná pro její protirakovinotvorné účinky, působí příznivě na stav kůže, nehtů, kloubů, na srážlivost krve a krvetvorbu. Navíc posiluje imunitní systém. Negativní je snad jen to, může nadýmat a při vaření nepříjemně zavánět. Na trhu můžete koupit květák bílý, zelený, růžový nebo fialový a je dostupný po celý rok. Kupujte pevné kusy bez vypadlých růžiček a beze skvrn. Skladujte v chladu. Připravit z něj můžete rychlé, levné a syté pokrmy. Oblíbený je smažený, zapékaný, vařený s bílou omáčkou, v podobě karbenátek placiček nebo jako polévka. Květák vařte krátce v osolené vodě a bez poklice. Na zápach může pomoci lžička octa přidaná do vody. Nejlépe a nejzdravěji jej uvaříte v páře. Pokud si chcete růžičky květáku zamrazit, je dobré je předem předvařit.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Zapečený květák

Zapečený květák

Květák rozebereme na růžičky a připravíme ho do poloměkka na páře. Pórek a cibuli nakrájíme na kolečka a ...

Zelenina na pánvi s rýží a uzeným masem

Zelenina na pánvi s rýží a uzeným masem

Rýži uvaříme podle návodu. Uzené maso nakrájíme na kostičky a opečeme je na oleji dozlatova. Přidáme brok...

Květákový krém s praženými semínky

Květákový krém s praženými semínky

Květák rozebereme na růžíčky, cibuli nakrájíme na jemno, mrkev na kostičky, česnek na plátky. Na másle op...

Sladké a pálivé kari

Sladké a pálivé kari

Na oleji restujeme po dobu jedné minuty kari pastu. Poté přidáme cukr a šťávu z poloviny citrónu a povaříme...

Rychlá zeleninová praženice

Rychlá zeleninová praženice

Ve woku opečeme na oleji utřený česnek a chilli papričku nakrájenou na kolečka. Za minutu přidáme zelenin...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Květák Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře