Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Podzim - stránka 8

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 1-2 l vody, sůl

Fazolové lusky odvlákníme a odstraníme konce. Řádně je omyjeme (na přípravu jsou lepší žluté fazolové lusky, protože nemají vlákna). Nakrájíme je a doměkka povaříme (2-5 minut). Pak je scedíme, ochladíme ve studené vodě a plníme do sklenic. Slaný...

Jablka s křenem

Jablka s křenem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 kg jablek, 400 g křenu, 400 g cukru krupice, 0,5 l octu (8%)

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a omyjeme. Křen si načistíme. Obojí si nastrouháme v mixeru nebo na struhadle a přidáme cukr a ocet. Vše řádně promícháme a necháme 24 hodin uležet (sem tam musíme promíchat, aby se cukr dobře rozpustil a promísil...

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 4 l vody, 0,1 kg soli, 0,75 l octa (8%)

Lusky odvlákníme a odstraníme jejich konce. Pořádně je umyjeme. Nakrájíme je a povaříme (2-5 minut) do měkka. Pak je scedíme, zchladíme ve studené vodě a naplníme do sklenic. Kyselý nálev si připravíme smícháním 4 l vody, 0,75 l octa (8%) a 0,1 kg...

Houby ve sladkokyselém nálevu

Houby ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 kg jakýchkoliv čerstvých hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, křen, 1 cibule, 100 g cukru

Hřiby očistíme, nakrájíme na menší kousky a potom povaříme přibližně 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kterých dáme...

Zelí z cuket

Zelí z cuket

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 středně velké cukety, 3 cibule, olej, hrubá mouka, cukr, ocet, kmín, sůl

Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, dáme do hrnce, posolíme, přidáme kmín, cukr a trochu octa. Dusíme téměř doměkka. Nadrobno nakrájíme cibuli a v kastrolku na oleji osmažíme dorůžova. Změklou cuketu zaprášíme za stálého míchání hrubou moukou. ...

Plněné hlavičky bedlí

Plněné hlavičky bedlí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce (uvařené natvrdo), 1 vejce (na obalování), 8 nerozvinutých hlaviček mladých bedlí, 1 tavený sýr, 5 plátků šunky, kousek Eidamu nebo jiného tvrdého sýru, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, troška mléka, troška hladké mouky, sůl, pažitka (nemusí být)

Vajíčko natvrdo a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme měkký sýr, najemno nakrájenou cibuli, sůl, šunku a rozetřený česnek. Pro zajímavý vzhled můžeme přimíchat trošku pažitky. Hlavičky bedlí naplníme vzniklou směsí a obalíme v těstí...

Guláš z václavek

Guláš z václavek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg kloboučků čerstvých mladých václavek, 1 cibule, 3 dcl masového bujónu, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 0,5 lžičky drceného kmínu, mletá sladká paprika, sůl

Kloboučky hub spaříme vařící vodou, necháme vyluhovat, slijeme a nakrájíme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme houby, osolíme, okmínujeme, ochutíme mletou paprikou a dusíme asi 20 minut. Pak odstraníme pokličku a necháme odpaři...

Cukeťáčky

Cukeťáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cuketa, 2 středně velké brambory, sůl, majoránka, kmín, 5 lžic hrubé mouky, 3 vejce

Brambory a cuketu (používáme jen dužninu, semínka vyhazuji) si očistíme, omyjeme a namixujeme na kašičku. Přidáme vejce, mouku a koření a zamícháme. Poté smažíme na rozpáleném oleji, stejně jako bramboráčky.

Bramborové placky s cuketou

Bramborové placky s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 větších brambor, 2 menší cukety, 10-15 dkg Vysočiny, 4-5 lžic hrubé mouky, 2 vejce, sůl

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Cuketu oloupeme a vydlabeme uprostřed. Všechny ingredience smícháme dohromady a přidáme na kostičky nakrájenou vysočinu (je možné přidat i uzené maso). Na závěr osolíme. Rozpálíme olej a opékáme ...

Lišková omáčka s plátky roštěné

Lišková omáčka s plátky roštěné

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 4 hrsti nakrájených čerstvých lišek, 2 lžíce hořčice z celých semen a l´ancienne nebo jiné dle vlastního výběru, hladká mouka, smetana na vaření, sůl, pepř, 2 lžíce sádla

Roštěnky si omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek. Z obou stran je nasolíme a opepříme, namažeme hořčicí (já používám pikantnější hořčici, buď dijonskou nebo à l´ancienne značky Maille, ale klidně můžeme použít i obyčejnou) a obalíme v hladké m...

Zmražení hříbků

Zmražení hříbků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrstí čerstvých hub, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Čerstvě nasbírané houby si načistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci si zahřejeme sádlo a hříbky osmažíme. Pak přidáme vodu a dusíme cca 30 minut, dokud se voda z větší části nevypaří. Následně je necháme vyhladnout a rozdělíme do k...

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 1 kg červené řepy, 1,2 l octu, 1 lžíce soli

Červenou řepu omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, přivedeme k varu a vaříme 1,5 hod. Mezitím přivedeme k varu ocet, cukr a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kos...

Kapustové karbenátky

Kapustové karbenátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávková kapusta, 1 vejce, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 100 g eidamu (Edamu), 4 lžíce polohrubé mouky, 250-350 g strouhanky, 1 lžička vegety

Kapustu zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 10-15 minut. Poté kapustu scedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme. Přidáme vejce, vegetu, rozetřený česnek, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou cibuli, mouku, pepř a sůl dle chuti. Vše promíchám...

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g řepy, 2 cibule, 50 g másla, sůl, 2 lžíce solamylu, 500 ml zeleninového bujónu, 2 lžíce octu, 4 lžíce zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 250 ml červeného vína, kopr na ozdobu

Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na másle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou řepu a za stálého míchání zlehka osmahneme. Přidáme víno, sůl, ocet, přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut, dokud řepa nezměk...

Plněné pstruzí smotky

Plněné pstruzí smotky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vykuchaní pstruzi, 80 g dlouhozrné rýže, sůl, 100 g oloupaných krevet, 50 g hub, 1 hrst piniových ořechů, 1 menší pórek, bílý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 200 ml bílého vína, 2 plátky citrónu na ozdobu

Rýži dáme do osolené vroucí vody, vaříme 15 minut a scedíme. Mezitím u ryb odstraníme hlavy, ocasy a podélně je rozkrojíme na plátky. Poté je omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme a osolíme. Na oleji osmažíme nakrájený pórek, krevety, nakráj...

Nadívaní pstruzi krevetami a s mandlemi

Nadívaní pstruzi krevetami a s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 očištění a vykuchaní pstruzi, 100 g mandlových vloček, 120 g oloupaných krevet, 4 lžíce nasekané petržele, 2 limety, 1 červená cibule, 200 ml bílého vína, sůl, 100 g másla

Na pánvi opražíme mandlové vločky do světle hněda. Ryby omyjeme zvenčí i uvnitř pod studenou tekoucí vodou, osušíme a kůži nařízneme na více místech po obou stranách. Poté je osolíme zvenčí i uvnitř. Do břišní dutiny dáme očištěné a na tenké plátk...

Pstruzi s olivami a oříšky

Pstruzi s olivami a oříšky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vykuchaní pstruzi, 4 lžíce olivového oleje, 1 balení černých oliv, 100 g vlašských ořechů, sůl, pepř, 100 ml červeného vína

Ryby omyjeme zvenčí i uvnitř pod studenou tekoucí vodou, osušíme a kůži nařízneme na více místech po obou stranách. Poté je osolíme, opepříme dle chuti zvenčí i uvnitř a dáme do zapékací mísy. Posypeme nakrájenými olivami a nesekanými oříšky. Zali...

Pstruh na česneku a zázvoru

Pstruh na česneku a zázvoru

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vykuchaní pstruzi, 4 lžíce rostlinného oleje, 6 stroužků česneku, 1 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru, 4 lžíce citrónové šťávy, sůl, pepř, 1 lžíce sojové omáčky

Ryby si omyjeme ze všech stran pod studenou tekoucí vodou, osušíme je a kůži nařízneme na více místech po obou stranách. Poté je osolíme, opepříme dle chuti zvenčí i uvnitř a posypeme zázvorem. Necháme 30 minut odležet. Rozehřejeme olej, přidáme r...

Lilkový dort

Lilkový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lilek, 300 g vaječných těstovin, 400 ml rajčatového protlaku, 1 cibule, 1 lžička sušeného oregana, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 150 g eidamu (Edamu), 2 lžíce rostlinného oleje

Lilek nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme a necháme 30 minut odležet, aby pustily nahořklou šťávu. Opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do vroucí vody, vaříme 1 minutu. Poté plátky necháme okapat a osušíme. Těstoviny uvaříme dle ná...

Hrušková polévka

Hrušková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 4 hrušky, 200 ml mléka, 200 ml zeleninového bujónu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, pepř, 150 g plísňového sýru

Hrušky oloupeme, nakrájíme a zbavíme jadřince. Na oleji osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené hrušky, bujón a mléko. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut, dokud hrušky nezměknou. Přidáme sýr, papriku, pepř a sůl dle chuti. Polévku ...

Hruškový kompot

Hruškový kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrušek, 250 ml vody, 100 g cukru krupice, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička hřebíčků, 1 lžíce citrónové šťávy

Hrušky oloupeme, nakrájíme, vykrojíme jádřince a pokapeme citrónovou šťávou, aby nám nezhnědly. Vodu smícháme s cukrem, nakrájenými hruškami, skořící a hřebíčky. Přivedeme vše k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí a hrušky nezměknou. Podáváme ...

Karamelizované hrušky se zmrzlinou

Karamelizované hrušky se zmrzlinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrušky, 100 g másla, 2 lžíce cukru krupice, 100 g vlašských ořechů, 400 ml oříškové zmrzliny

Hrušky oloupeme, nakrájíme na plátky a vykrojíme jadřince. Na roztopeném másle opečeme plátky hrušek, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Poté hrušky dáme na talíř, posypeme nasekanými ořechy a přidáme oříškovou zmrzlinu. Ihned podáváme.

Mandlové pohlazení

Mandlové pohlazení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst ledu, 100 ml Coca Coly, 100 ml amareta, 1 kousek citrónu na ozdobu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice dáme led, přidáme amareto a Coca Colu. Ozdobíme kouskem citrónu a můžeme podávat.

Ledový podzim

Ledový podzim

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml Coca Coly, 1 hrst ledu, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 ml myslivce, 1 plátek citrónu na ozdobu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice vlijeme myslivce, Coca Colu a citrónovou šťávu. Přidáme led a ozdobíme plátkem citrónu.

Sýrová pizza s vysočinou

Sýrová pizza s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce vody, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžička sušeného oregana, 100 g nakrájené vysočiny, 100 g nakrájeného eidamu (Edamu), 100 g nakrájeného uzeného sýru, 6 lžic rajčatového protlaku, 100 g nakrájeného ementalu

Máslo nakrájíme na kostky, přidáme mouku, vejce, 1 lžíci vody, 1 lžíci oleje, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu odležet. Mezitím smícháme 1 lžíci oleje, 1 lžíci vody, rajčatový protlak a oregano. Těsto znovu zpracujeme, rozvál...

stránka: