Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Svatomartinská husa s červeným zelím

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 1min , Čas vaření: 3h 0min
Celkový čas: 3h 1min , porce

0 kalorií, 0.0g cukrů, 0.0g tuků, 0.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem). Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk a krk. Dobře vše osolíme a okmínujeme (i husu zevnitř!). Načistíme si cibuli a nakrájíme ji na větší kousky. Jablka si také očistíme, oloupeme a vyjmeme jádřince. Tři jablka si nakrájíme (4tvrté jablko si odložíme bokem) na středně velké kousky stejně jako cibule. Pak smícháme jablka a cibule s nasekanou natí petrželky a vycpeme nádivkou husu. Zbylou nádivku rozložíme kolem husy a na ni naklademe zbytky husy (křidélka, vnitřnosti a odřezky tuku a krku, ať má husička hodně výpeku, protože bez toho by to nebylo ono). Pak už jen jemně propícháme vidličkou kuse kůži, ať při pečení vytéká tuk (pozor, nepropichujte až do masa! Husa by byla příliš suchá!). Přikryjeme alobalem nebo víkem od zapékací mísy a pečeme dvě hodiny při 180-200°C. Po celou dobu husu podléváme výpekem a sem tam ji ještě propícháme kůži. Po dvou hodinách víko nebo alobal sejmeme a dopékáme do křupava, až je husa správně vypečená (cca další hodinu), ale nezapomeňte často polévat vypečenou šťávou.
Mezitím, co bude husa v troubě, nakrájíme si najemno červené zelí a přidáme k němu na jemno nastrouhané zbylé jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť přidáme tak cca 4 lžíce výpeku z husy (pokud máte doma kus slaninky, vyškvařte ji a přihoďte do zelí, je to lepší).
Jako přílohu zvolte tradiční špekový knedlík. My ho doma rádi nemáme, a proto jsem koupila karlovarský, ale hodí se i obyčejný bramborový knedlík.

Edita

09. 11. 2009, Recept navštíven: 26974x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Svatomartinská husa s červeným zelím

Svatomartinská husa s červeným zelím

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapal...

Zobrazit všechny podobné recepty k Svatomartinská husa s červeným zelím Link-arrow
Thumb

Obyčejné bramborové knedlíky

Neoloupané brambory uvaříme. Necháme trochu vychladnout a nastrouháme na jemno. Smícháme se solí, vejci, mo...

Thumb

Bramborové knedlíky ze syrových a vařených brambor

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nstrouháme na jemném struhadle. Vodu z brambor mírně slijeme. Vařené a ...


Přidat recenzi
Lucie
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Z tohoto receptu jsme doma zkoušeli knedlíky a byly výborné :) místo husy bylo kuře, ale i tak jsme si pochutnali :)

12. 11. 2013, 19:14

hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
výborný recept elmi sme si pochutnali

16. 01. 2016, 18:07

majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
skvele jedlo

25. 08. 2016, 19:47

dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
recept je jedinečný

08. 10. 2016, 18:00

Přidat komentář
Thumb
není o špatné jen mi tam chybí na čem pokrm podávat při takovém svátku.porcelán nebo stříbro atd.

jitka 11. 11. 2009, 11:06

Thumb
taky sem nekde cetl ze pokud k huse pijeme svatomartinske vino mela by se uprava obejit bez cerveneho zeli protoze totalne znici chut vina...tudiz doma husu podavamae s bramborovymi loksi a husu peceme na vine s tymianem a zampiony a nadivku delame z rohliku sunky kesu orisku a drubezich jatyrek...muzu vrele vsem doporucit

fikkus 19. 12. 2009, 12:22

Thumb
mimochodem, děkuji předešlému diskutujícímu za pochvalu, které si velice vážíme :)

Hana 19. 10. 2010, 16:00

Thumb
Nemůžeme nepřidat komentář. Dnes jsme pekli tuto dobrotu, jen jsme husu zaměnili za kachnu a myslím, že jsme v ráji. Bylo to výborný, kachnička se rozpadala, zelí moc dobré a domácí knedlík nepřekonatelný. Díky za tip.

Markéta 07. 11. 2010, 13:55

Facebook komentáře