Svatomartinská husa s červeným zelím

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

1min
Čas vaření
3h 0min

Celkový čas

3h 1min

Porce


Nutriční hodnoty

0 kalorií
0.0g cukrů
0.0g tuků
0.0g bílkovin


Příprava

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem). Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk a krk. Dobře vše osolíme a okmínujeme (i husu zevnitř).

Načistíme si cibuli a nakrájíme ji na větší kousky. Jablka si také očistíme, oloupeme a vyjmeme jádřince. Tři jablka si nakrájíme (čtvrté jablko si odložíme bokem) na středně velké kousky stejně jako cibule. Pak smícháme jablka a cibule s nasekanou natí petrželky a vycpeme nádivkou husu. Zbylou nádivku rozložíme kolem husy a na ni naklademe zbytky husy (křidélka, vnitřnosti a odřezky tuku a krku, ať má husička hodně výpeku, protože bez toho by to nebylo ono).

Pak už jen jemně propícháme vidličkou huse kůži, ať při pečení vytéká tuk (pozor, nepropichujte až do masa, husa by byla příliš suchá). Přikryjeme alobalem nebo víkem od zapékací mísy a pečeme dvě hodiny při 180-200°C. Po celou dobu husu podléváme výpekem a sem tam ji ještě propícháme kůži. Po dvou hodinách víko nebo alobal sejmeme a dopékáme do křupava, až je husa správně vypečená (cca další hodinu), ale nezapomeňte často polévat vypečenou šťávou.

Mezitím, co bude husa v troubě, nakrájíme si najemno červené zelí a přidáme k němu najemno nastrouhané zbylé jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť přidáme tak cca 4 lžíce výpeku z husy (pokud máte doma kus slaninky, vyškvařte ji a přihoďte do zelí, je to lepší).

Jako přílohu zvolte tradiční špekový knedlík. My ho doma rádi nemáme, a proto jsem koupila karlovarský, ale hodí se i obyčejný bramborový knedlík.

přidejte na:
Edita

09. 11. 2009

Další recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
Z tohoto receptu jsme doma zkoušeli knedlíky a byly výborné :) místo husy bylo kuře, ale i tak jsme si pochutnali :)
Lucie 12. 11. 2013, 20:14
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
výborný recept elmi sme si pochutnali
hanka 16. 01. 2016, 19:07
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
skvele jedlo
majka 25. 08. 2016, 21:47
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
recept je jedinečný
dušanka 08. 10. 2016, 20:00
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
recept je fantastický, chuť jedla vynikajuca
Svetlana 21. 01. 2017, 20:39
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
je to celkom dobrý recept a chutný
palino 02. 09. 2019, 14:31