Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Svatomartinská husa s červeným zelím

Obtížnost Čas přípravy
1min
Čas vaření Celkový čas Porce
3h 0min 3h 1min
Nutriční hodnoty
0 kalorií 0.0g cukrů 0.0g tuků 0.0g bílkovin

Příprava

Husu dobře obereme od brk a chloupků. Nejlepší je zbytky opálit nad ohněm (na sporáku nebo kuchyňským zapalovačem). Vybereme z ní droby, které spolu s celou husou řádně omyjeme. Dále pak huse odstřihneme v kloubech křídla, odřežeme přebytečný tuk a krk. Dobře vše osolíme a okmínujeme (i husu zevnitř!). Načistíme si cibuli a nakrájíme ji na větší kousky. Jablka si také očistíme, oloupeme a vyjmeme jádřince. Tři jablka si nakrájíme (4tvrté jablko si odložíme bokem) na středně velké kousky stejně jako cibule. Pak smícháme jablka a cibule s nasekanou natí petrželky a vycpeme nádivkou husu. Zbylou nádivku rozložíme kolem husy a na ni naklademe zbytky husy (křidélka, vnitřnosti a odřezky tuku a krku, ať má husička hodně výpeku, protože bez toho by to nebylo ono). Pak už jen jemně propícháme vidličkou kuse kůži, ať při pečení vytéká tuk (pozor, nepropichujte až do masa! Husa by byla příliš suchá!). Přikryjeme alobalem nebo víkem od zapékací mísy a pečeme dvě hodiny při 180-200°C. Po celou dobu husu podléváme výpekem a sem tam ji ještě propícháme kůži. Po dvou hodinách víko nebo alobal sejmeme a dopékáme do křupava, až je husa správně vypečená (cca další hodinu), ale nezapomeňte často polévat vypečenou šťávou.
Mezitím, co bude husa v troubě, nakrájíme si najemno červené zelí a přidáme k němu na jemno nastrouhané zbylé jablko. Podlijeme vínem a trošičkou vody. Osolíme a okmínujeme. Až je zelí měkké, opět zkusíme dochutit kmínem nebo solí a pro lepší chuť přidáme tak cca 4 lžíce výpeku z husy (pokud máte doma kus slaninky, vyškvařte ji a přihoďte do zelí, je to lepší).
Jako přílohu zvolte tradiční špekový knedlík. My ho doma rádi nemáme, a proto jsem koupila karlovarský, ale hodí se i obyčejný bramborový knedlík.


Přidat na Pinterest
Edita

09. 11. 2009, Recept navštíven: 27779x


Přidat recenzi
Lucie
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Z tohoto receptu jsme doma zkoušeli knedlíky a byly výborné :) místo husy bylo kuře, ale i tak jsme si pochutnali :)

12. 11. 2013, 19:14

hanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
výborný recept elmi sme si pochutnali

16. 01. 2016, 18:07

majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
skvele jedlo

25. 08. 2016, 19:47

dušanka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
recept je jedinečný

08. 10. 2016, 18:00

Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
recept je fantastický, chuť jedla vynikajuca

21. 01. 2017, 19:39

Přidat komentář
Thumb
není o špatné jen mi tam chybí na čem pokrm podávat při takovém svátku.porcelán nebo stříbro atd.

jitka 11. 11. 2009, 11:06

Thumb
taky sem nekde cetl ze pokud k huse pijeme svatomartinske vino mela by se uprava obejit bez cerveneho zeli protoze totalne znici chut vina...tudiz doma husu podavamae s bramborovymi loksi a husu peceme na vine s tymianem a zampiony a nadivku delame z rohliku sunky kesu orisku a drubezich jatyrek...muzu vrele vsem doporucit

fikkus 19. 12. 2009, 12:22

Thumb
mimochodem, děkuji předešlému diskutujícímu za pochvalu, které si velice vážíme :)

Hana 19. 10. 2010, 16:00

Thumb
Nemůžeme nepřidat komentář. Dnes jsme pekli tuto dobrotu, jen jsme husu zaměnili za kachnu a myslím, že jsme v ráji. Bylo to výborný, kachnička se rozpadala, zelí moc dobré a domácí knedlík nepřekonatelný. Díky za tip.

Markéta 07. 11. 2010, 13:55

Facebook komentáře