Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
červené zelí

červené zelí

Přidat na Pinterest

Jedná se vlastně o barevnou variantu nejznámější košťálové zeleniny, hlávkového zelí. V Evropě hojně využíváno už od 8. století. Za svou svou fialovou barvu vděčí látce zvané antocyan. Těch v něm vědci objevili velké množství. Antocyany jsou zdraví prospěšné látky skupiny flavonoidů. Chrání proti rakovině, podporují činnost mozku a srdce, jsou hodnotnými antioxidanty. Dále obsahuje červené zelí železo, vlákninu, sacharidy, vitamíny E, K, B6, C, minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík. Obsahuje také protisklerotický inositol!

V kuchyni je červené zelí oblíbené především díky svým zdravým vlastnostem a nízkému obsahu kalorií. Lze je konzumovat tepelně zpracované i za studena, jako hlavní chod, přílohu nebo salát. Koupit je můžeme syrové, ale také kysané či nakládané ve sladkokyselém nálevu.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

Červené zelí s kuřecím stehnem na pivu a bramborovými noky

V hrnci rozehřejeme lžíci kachního sádla (je lepší než vepřové) a osmažíme na něm cibuli do sklovita. Pak v...

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Salát se špenátem a provensálským kuřetem

Slaninu nakrájíme na kostičky a nasucho ji opečeme na pánvi. Přidáme dvě lžíce oleje a kuřecí maso nakrájen...

Fenyklovo-zelný salát

Fenyklovo-zelný salát

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky a smícháme ji v míse. Poté vmícháme majonézu a osolíme, opepříme.

Teplý salát z červeného zelí

Teplý salát z červeného zelí

Červené zeli nakrouháme na tenké nudličky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nahrubo. Do ...

Hanácký salát

Hanácký salát

Zelí nakrouháme a spaříme horkou vodou. Dáme do misky a ochutíme octem. Okurky a šalotky nakrájíme na jemno...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí červené zelí Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře