Červené zelí

Jedná se vlastně o barevnou variantu nejznámější košťálové zeleniny, hlávkového zelí. V Evropě hojně využíváno už od 8. století. Za svou svou fialovou barvu vděčí látce zvané antocyan. Těch v něm vědci objevili velké množství. Antocyany jsou zdraví prospěšné látky skupiny flavonoidů. Chrání proti rakovině, podporují činnost mozku a srdce, jsou hodnotnými antioxidanty. Dále obsahuje červené zelí železo, vlákninu, sacharidy, vitamíny E, K, B6, C, minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík. Obsahuje také protisklerotický inositol!

V kuchyni je červené zelí oblíbené především díky svým zdravým vlastnostem a nízkému obsahu kalorií. Lze je konzumovat tepelně zpracované i za studena, jako hlavní chod, přílohu nebo salát. Koupit je můžeme syrové, ale také kysané či nakládané ve sladkokyselém nálevu.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář