Koláč s povidly a mákem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V míse smíchejte oba druhy mouky s práškem do pečiva, vmíchejte kousky změklého másla a vejce. Vypracujte těsto a podle potřeby přidávejte postupně mléko tak, aby se těsto nelepilo, ale ani nerozpadávalo. Nechte na chvíli uležet v chladu.
Těsto rozdělte na dva díly, oba vyválejte na tenčí pláty. Jeden vložte do vymazané a vysypané formy. Potřete jej povidly smíchanými s namletým mákem, teplým mlékem a cukrem. Navrch dejte druhý plát nebo jej rozdělte na menší pruhy a ozdobte jimi koláč například ve tvaru mřížky. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova, přibližně 45 minut.
Tip k receptu
Mléko v receptu nahradíte i pár lžícemi horké vody. Pokud byste chtěli ochutnat čistě celozrnnou verzi koláče, vyzkoušejte hladce namletou špaldovou mouku.
Šéfredaktor30. 10. 2012