Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Obtížnost Čas přípravy
2h 15min
Čas vaření Celkový čas Porce
30min 2h 45min
Nutriční hodnoty
4864 kalorií 5.0g cukrů 227.0g tuků 125.0g bílkovin

Příprava

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šťávy, případně lžičku citronové strouhané kůry a 50 ml rumu. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které posypeme hladkou moukou, zakryjeme a necháme v teple kynout asi tak 45 minut. Poté těsto znovu propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout.

Než nám těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň - máslo (pokojové teploty) rozkrájíme do mísy na malé kousky, přidáme cukr moučku a utřeme do hladka. Pak přidáme tvaroh, 6loutek, zbylý rum a citronovou šťávu či kůru a utřeme do hladkého krému. Borůvky propereme a necháme dobře okapat na sítě.

Těsto po vykynutí rozdělíme na jednotlivé porce - můžeme dělat jak malé koláčky, tak velké koláče, i koláč přes celý plech. Pokud to budou malé koláčky, pak naděláme malé kuličy, které pak na plechu zploštíme a dnem skleničky vyhloubíme dolík pro tvarohovou náplň. Pokud to budou velké koláče, pak z této dávky pořídíme 4. Tedy rozdělíme těsto na 4 části, každou z nich vytvarujeme do kulata a dáme na plech (stačí jeho vyložení pečícím papírem). Do malých koláčků dáme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami, pocukrujeme, okraje potřeme rozšlehaným bílkem. Na velké koláče rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a pocukrujeme, okrajem potřeme rozšlehaným bílkem, stejně tak u koláče na celý plech. Opět přikryjeme, necháme ještě 20 minut kynout a mezitím se předehřejeme troubu na 275-180°C. Pak cca 25-30 minut pečeme. Po upečení můžeme koláč ještě jednou pocukrovat.


Přidat na Pinterest
Ajaja

23. 07. 2012, Recept navštíven: 3854x


Přidat recenzi
Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vyskúšala som a bol vynikajuci

17. 03. 2016, 11:48

majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vynikajuce

06. 09. 2016, 14:17

Přidat komentář
Thumb
Koláč vypadá báječně, ale já se kaju, ještě jsem nikdy nepekla z kynutého těsta, zásadně hrníčkové, třeba někdy k tomu dojde.....

Ája52 Orbion 23. 07. 2012, 21:16

Ajaja
I já jsem kynutému těstu přišla na chuť až v poslední době. Babička mi poradila fintu - ať si to prý nejprve vyzkouším s Českými buchtami od Oetkera (asi 35 Kč), kde se všechno nasype do mísy, přidá olej či máslo a trocha vody a je to... S tím se to fakt nedá pokazit. A co víc - od Oetkera je chuťový výsledek velmi dobrý. No a když jsem si to tedy jednou - dvakrát vyzkoušela a povedlo se, tak to byl už jen krůček ke kynuté klasice :-)

Ajaja 23. 07. 2012, 21:31

Ajaja
Já vlastně vždy váhala kvůli droždí, do toho se mi nechtělo. No a ono sušené udělá tu samou službu a je to jednodušší, protože se nemusí dělat tradiční kvásek, jen se to přidá jako PRDOPEČ :-))

Ajaja 23. 07. 2012, 21:55

Thumb
Ali tak díky za radu, vyzkouším...receptů je tolik, že očima bych jedla pořád.....

Ája52 25. 07. 2012, 10:24

Facebook komentáře