Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

2h 15min
Čas vaření
30min

Celkový čas

2h 45min

Porce


Nutriční hodnoty

4864 kalorií
5.0g cukrů
227.0g tuků
125.0g bílkovin


Příprava

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šťávy, případně lžičku citronové strouhané kůry a 50 ml rumu. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které posypeme hladkou moukou, zakryjeme a necháme v teple kynout asi tak 45 minut. Poté těsto znovu propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout.

Než nám těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň - máslo (pokojové teploty) rozkrájíme do mísy na malé kousky, přidáme cukr moučku a utřeme do hladka. Pak přidáme tvaroh, 6loutek, zbylý rum a citronovou šťávu či kůru a utřeme do hladkého krému. Borůvky propereme a necháme dobře okapat na sítě.

Těsto po vykynutí rozdělíme na jednotlivé porce - můžeme dělat jak malé koláčky, tak velké koláče, i koláč přes celý plech. Pokud to budou malé koláčky, pak naděláme malé kuličy, které pak na plechu zploštíme a dnem skleničky vyhloubíme dolík pro tvarohovou náplň. Pokud to budou velké koláče, pak z této dávky pořídíme 4. Tedy rozdělíme těsto na 4 části, každou z nich vytvarujeme do kulata a dáme na plech (stačí jeho vyložení pečícím papírem). Do malých koláčků dáme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami, pocukrujeme, okraje potřeme rozšlehaným bílkem. Na velké koláče rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a pocukrujeme, okrajem potřeme rozšlehaným bílkem, stejně tak u koláče na celý plech. Opět přikryjeme, necháme ještě 20 minut kynout a mezitím se předehřejeme troubu na 275-180°C. Pak cca 25-30 minut pečeme. Po upečení můžeme koláč ještě jednou pocukrovat.

přidejte na:
Ajaja

23. 07. 2012

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
vyskúšala som a bol vynikajuci

Svetlana 17. 03. 2016, 11:48

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
vynikajuce

majka 06. 09. 2016, 14:17

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Koláč vypadá báječně, ale já se kaju, ještě jsem nikdy nepekla z kynutého těsta, zásadně hrníčkové, třeba někdy k tomu dojde.....

Ája52 Orbion 23. 07. 2012, 21:16

Ajaja
I já jsem kynutému těstu přišla na chuť až v poslední době. Babička mi poradila fintu - ať si to prý nejprve vyzkouším s Českými buchtami od Oetkera (asi 35 Kč), kde se všechno nasype do mísy, přidá olej či máslo a trocha vody a je to... S tím se to fakt nedá pokazit. A co víc - od Oetkera je chuťový výsledek velmi dobrý. No a když jsem si to tedy jednou - dvakrát vyzkoušela a povedlo se, tak to byl už jen krůček ke kynuté klasice :-)

Ajaja 23. 07. 2012, 21:31

Ajaja
Já vlastně vždy váhala kvůli droždí, do toho se mi nechtělo. No a ono sušené udělá tu samou službu a je to jednodušší, protože se nemusí dělat tradiční kvásek, jen se to přidá jako PRDOPEČ :-))

Ajaja 23. 07. 2012, 21:55

Chybějící obrázek
Ali tak díky za radu, vyzkouším...receptů je tolik, že očima bych jedla pořád.....

Ája52 25. 07. 2012, 10:24