Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šťávy, případně lžičku citronové strouhané kůry a 50 ml rumu. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které posypeme hladkou moukou, zakryjeme a necháme v teple kynout asi tak 45 minut. Poté těsto znovu propracujeme a necháme ještě 30 minut kynout.
Než nám těsto vykyne, připravíme si tvarohovou náplň - máslo (pokojové teploty) rozkrájíme do mísy na malé kousky, přidáme cukr moučku a utřeme do hladka. Pak přidáme tvaroh, 6loutek, zbylý rum a citronovou šťávu či kůru a utřeme do hladkého krému. Borůvky propereme a necháme dobře okapat na sítě.
Těsto po vykynutí rozdělíme na jednotlivé porce - můžeme dělat jak malé koláčky, tak velké koláče, i koláč přes celý plech. Pokud to budou malé koláčky, pak naděláme malé kuličy, které pak na plechu zploštíme a dnem skleničky vyhloubíme dolík pro tvarohovou náplň. Pokud to budou velké koláče, pak z této dávky pořídíme 4. Tedy rozdělíme těsto na 4 části, každou z nich vytvarujeme do kulata a dáme na plech (stačí jeho vyložení pečícím papírem). Do malých koláčků dáme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami, pocukrujeme, okraje potřeme rozšlehaným bílkem. Na velké koláče rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a pocukrujeme, okrajem potřeme rozšlehaným bílkem, stejně tak u koláče na celý plech. Opět přikryjeme, necháme ještě 20 minut kynout a mezitím se předehřejeme troubu na 275-180°C. Pak cca 25-30 minut pečeme. Po upečení můžeme koláč ještě jednou pocukrovat.
Ajaja23. 07. 2012
Ingredience
- 3 vejce
- 300 g hrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru krupice
- 70 g cukru moučka
- 125 g másla
- 250 g jemného tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka)
- 50 ml mléka
- 100 ml rumu
- 50-100 ml citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 12 lžíc olivového oleje
- špetka soli
- 4-5 skleniček borůvek
- 1 sáček instantního droždí