Bramborové věnečky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Prosátou mouku nasypeme do mísy, utvoříme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a vlažnou vodu a lehce zamícháme s droždím. Necháme na teplém místě stát asi 15 minut, aby nám vykynul kvásek.
Brambory se zakysanou smetanou a olivovým olejem rozmixujeme na hladké pyré.
Přidáme ho do mísy k mouce a vykynutému kvásku, osolíme a vypracujeme těsto. Je-li třeba, přikápneme ještě trochu vody, ale těsto musí zůstat dost husté.
Přikryjeme ho utěrkou a necháme 20 minut v klidu.
Pak ho rozdělíme na 16 částí.
Z každé části vyválíme dva dlouhé válečky tlusté asi 1 cm. Spleteme je dohromady a konce spojíme do věnečku.
Naskládáme je na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Část věnečků můžeme posypat mákem, část sezamem a část strouhaným sýrem.
Věnečky necháme ještě 15 minut kynout a potom pečeme při 180°C asi 15 minut dozlatova.
Tip k receptu
Jsou výborné obložené šunkou a kouskem zeleniny nebo samotné, třeba jako příloha k polévce.
Angel 66617. 04. 2012