Candát

Candát

Běžná sladkovodní okounovitá ryba. Pochází z východní a severní Evropy, ale vysazováním se rozšířila do celé střední Evropy. Má dlouhé mohutné tělo připomínající štiku. Průměrně měří asi 70 cm. Jeho maso je bílé, pevné a chutné. Je oblíbené, protože nemá mnoho kostí. Obsahuje hodně bílkovin a málo tuku, minerální látky jako hořčík, draslík, vápník, fosfor, stopové železo, měď, zinek, fluor a malé množství jodu. Z vitamínů nabízí především ty rozpustné ve vodě, a to B1, B2, B6, B12, vitaminy rozpustné v tucích, hlavně antioxidant vitamin E a samozřejmě nenasycené mastné kyseliny. Díky tomuto složení cenných látek vám konzumace cejna pomůže při látkové výměně, podpořit nervové funkce, tvořit červené krvinky nebo jako prevence zubního kazu, neboť fluor zpevňuje zubní sklovinu. Připravit jej můžete na mnoho způsobů, a to vcelku nebo jako porce, filé, či mleté maso. Zkuste ho třeba na víně, na kmíně, zapéct se sýrem, brokolicí, na houbách nebo na sladké smetaně s ananasem nebo broskví.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Vaříte rádi? Zajímá Vás zdravá výživa a vše kolem jídla? Pak ste tu správně. sRecepty.CZ jsou komunitním portálem, kde se setkávají uživatelé s podobnými zájmy.