Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Candát

Candát

Přidat na Pinterest
Běžná sladkovodní okounovitá ryba. Pochází z východní a severní Evropy, ale vysazováním se rozšířila do celé střední Evropy. Má dlouhé mohutné tělo připomínající štiku. Průměrně měří asi 70 cm. Jeho maso je bílé, pevné a chutné. Je oblíbené, protože nemá mnoho kostí. Obsahuje hodně bílkovin a málo tuku, minerální látky jako hořčík, draslík, vápník, fosfor, stopové železo, měď, zinek, fluor a malé množství jodu. Z vitamínů nabízí především ty rozpustné ve vodě, a to B1, B2, B6, B12, vitaminy rozpustné v tucích, hlavně antioxidant vitamin E a samozřejmě nenasycené mastné kyseliny. Díky tomuto složení cenných látek vám konzumace cejna pomůže při látkové výměně, podpořit nervové funkce, tvořit červené krvinky nebo jako prevence zubního kazu, neboť fluor zpevňuje zubní sklovinu. Připravit jej můžete na mnoho způsobů, a to vcelku nebo jako porce, filé, či mleté maso. Zkuste ho třeba na víně, na kmíně, zapéct se sýrem, brokolicí, na houbách nebo na sladké smetaně s ananasem nebo broskví.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Candátová roláda

Candátová roláda

Brambory si uvaříme i ve slupce doměkka, poté je necháme vychladnout a oloupeme je. Nastrouháme je do mísy ...

Candát v ořechové krustě

Candát v ořechové krustě

Rybí filety omyjeme, osolíme a opepříme. Ořechy nameleme a smícháme je s nasekanou pažitkou a pokrájenými k...

Candát s pomerančovým rizotem a smetanovou omáčkou

Candát s pomerančovým rizotem a smetanovou omáčkou

Filé z candáta osolíme, opepříme, přidáme bylinky a necháme 5 minut odpočinout. Mezitím si orestujeme rýži,...

Filet z candáta s bramborovo-pomerančovým pyré

Filet z candáta s bramborovo-pomerančovým pyré

Očistíme candáta, nakrájíme na filety a osolíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a lehce ho osmažíme z obou st...

Candát po maďarsku

Candát po maďarsku

Naporcovanou rybu osolíme, posypeme mletou paprikou, vložíme do hluboké pánve, podlijeme procezeným vývarem...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Candát Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře