Gruyère

Sýr, původem ze Švýcarska. Poznáme jej podle světle hnědé kůrky, která lemuje slámově žlutý vnitřek sýra. Jedná se o středně měkký sýr. Povrch je zvrásněný a po rozkrojení můžeme místy vidět malé otvory, které vznikají při zrání. Doba zrání se pohybuje od 5-12 měsíců a odvíjí se od ní i barva a chuť. Sýr se vyrábí z plnotučného kravského mléka, obsahuje 45% tuku. Podobá se známému Ementálu, ale je hutnější a drží tvar a kompaktnost i po ukrojení tenkého plátku. Využijeme jej v kuchyni jak při přípravě studených obložených mís, toastů, tak při vaření, skvěle se rozpouští, můžeme jej přidat do polévek, omáček, výborně se hodí k přípravě sýrového fondue.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář