Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Uzený sýr

Uzený sýr

Přidat na Pinterest

Sýr je mlékárenský výrobek, který se v podstatě vyrábí odstředěním vody nebo syrovátky z ošetřeného mléka s upravenou tučností a následným kysáním mléčné hmoty nebo sýřeniny. Sýřenina se dále upravuje zahušťováním, krájením, zahříváním a vysolováním. Pak se formuje do tvořítek a nechává zrát různě dlouhou dobu. Sýr je důležitým zdrojem vápníku, vitaminů A, D, E, vitaminů skupiny B. Skládá se z vody, bílkovin, a tuku, který obsahuje jak nasycené, tak nenasycené mastné kyseliny. Uzením získá sýr výraznější vůni a chuť. Udit se dá sýr o obsahu tuku 40-45 % a měl by být dobře vyzrálý. Před uzením se nakládá do slaného nálevu a pak se ponechá určitou dobu v teplém kouři. Sýr se vysuší a tím konzervuje. Napovrchu se vytvoří charakteristická hnědá kůrka. Uzený sýr využijete nejen k přímé konzumaci, na studené sýrové mísy, ale i do pomazánek, polévek, omáček, hodí se i na pizzu, na zapékání, na smažení, do salátů nebo jej lze nakládat. Na pultech supermarketů se nejčastěji setkáte s uzeným eidamem, parenicou, kolibou nebo korbačíkem. V obchodech s rozšířenou nabídkou sýrů si můžete koupit i uzený balkánský buvolí sýr nebo tavený uzený klasik, s olivami či s paprikou a další.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Pohankové karbanátky s uzeným sýrem

Pohankové karbanátky s uzeným sýrem

Pohanku propláchneme na sítu pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla asi 2 cm nad p...

Závin z listového těsta s provensálskými bylinkami

Závin z listového těsta s provensálskými bylinkami

Listové těsto vyválíme do tvaru obdélníku. Celé potřeme kečupem nebo rajským protlakem. Doprostřed po celé ...

Brambory zapečené se sýrem

Brambory zapečené se sýrem

Omyté brambory uvaříme ve slupce a po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na plátky. Skleněnou varnou mísu...

Těstoviny s uzeným, vejci, sýrem a cibulkou

Těstoviny s uzeným, vejci, sýrem a cibulkou

Těstoviny vložíme do hrnce s osolenou vodou a uvaříme podle návodu na sáčku. Mezitím uzené maso nakrájíme n...

Pomerančový salát se sýrem

Pomerančový salát se sýrem

Velké pomeranče oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na tenké plátky. Sýr...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Uzený sýr Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře