Uzený sýr
Sýr je mlékárenský výrobek, který se v podstatě vyrábí odstředěním vody nebo syrovátky z ošetřeného mléka s upravenou tučností a následným kysáním mléčné hmoty nebo sýřeniny. Sýřenina se dále upravuje zahušťováním, krájením, zahříváním a vysolováním. Pak se formuje do tvořítek a nechává zrát různě dlouhou dobu. Sýr je důležitým zdrojem vápníku, vitaminů A, D, E, vitaminů skupiny B. Skládá se z vody, bílkovin, a tuku, který obsahuje jak nasycené, tak nenasycené mastné kyseliny. Uzením získá sýr výraznější vůni a chuť. Udit se dá sýr o obsahu tuku 40-45 % a měl by být dobře vyzrálý. Před uzením se nakládá do slaného nálevu a pak se ponechá určitou dobu v teplém kouři. Sýr se vysuší a tím konzervuje. Napovrchu se vytvoří charakteristická hnědá kůrka. Uzený sýr využijete nejen k přímé konzumaci, na studené sýrové mísy, ale i do pomazánek, polévek, omáček, hodí se i na pizzu, na zapékání, na smažení, do salátů nebo jej lze nakládat. Na pultech supermarketů se nejčastěji setkáte s uzeným eidamem, parenicou, kolibou nebo korbačíkem. V obchodech s rozšířenou nabídkou sýrů si můžete koupit i uzený balkánský buvolí sýr nebo tavený uzený klasik, s olivami či s paprikou a další.