Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Eidam

Eidam

Přidat na Pinterest
Sýr, původem z Nizozemska. Jeho jméno je odvozeno od přístavního města Edam, v češtině se ujal název Eidam. Vyrábí se z kravského mléka, má plně žlutou barvu, tuhou konzistenci, na řezu je měkký. Překvapí méně slanou chutí než je běžné u ostatních druhů sýrů. Při výrobním procesu je důležitá hlavně doba zrání, ta se pohybuje kolem šesti týdnů. Nekvalitně vyzrálý sýr poznáme podle jeho bledosti. Obsah tuku je 40 – 45%, v ČR si můžeme koupit i 30%. Využijeme jej samostatný při přípravě studených obložených mís, chlebíčků, jednohubek, vynikající je např. v pomazánce z Eidamu, strouhaný na těstovinách, vhodný také do receptů orientujících se na zapékání, jako přísada do sýrového salátu, také smažený samostatně, se salámem, ale i třeba květákem chutná báječně.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Hrášková polévka se slaninou

Hrášková polévka se slaninou

Cibuli a česnek nakrájíme najemno a opečeme na olivovém oleji. Přidáme hrášek, majoránku, sůl a pepř a za...

Plněná rajčata na pekáčku

Plněná rajčata na pekáčku

Rajčatům odřízneme vršky a vydlabeme je. Na pánvi osmažíme anglickou slaninu nakrájenou na kostičky, po c...

Lehký salát se „smažákem“

Lehký salát se „smažákem“

Eidam obalíme v mouce, ve vejci, poté zase v mouce, zase ve vejci a nakonec v rozdrcených kukuřičných lupín...

Houbové lasagne s bešamelem

Houbové lasagne s bešamelem

V hrnci rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou. Poté přidáme mléko a vytvoříme bílou omáčku, kterou osolíme ...

Vaječná pizza z pita chleba

Vaječná pizza z pita chleba

Pita chleby rozevřeme tak, aby tvořili kulatý podklad pizzy. Potřeme je olejem, rajčatovým protlakem a utře...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Eidam Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře