Eidam
Sýr, původem z Nizozemska. Jeho jméno je odvozeno od přístavního města Edam, v češtině se ujal název Eidam. Vyrábí se z kravského mléka, má plně žlutou barvu, tuhou konzistenci, na řezu je měkký. Překvapí méně slanou chutí než je běžné u ostatních druhů sýrů. Při výrobním procesu je důležitá hlavně doba zrání, ta se pohybuje kolem šesti týdnů. Nekvalitně vyzrálý sýr poznáme podle jeho bledosti. Obsah tuku je 40 – 45%, v ČR si můžeme koupit i 30%. Využijeme jej samostatný při přípravě studených obložených mís, chlebíčků, jednohubek, vynikající je např. v pomazánce z Eidamu, strouhaný na těstovinách, vhodný také do receptů orientujících se na zapékání, jako přísada do sýrového salátu, také smažený samostatně, se salámem, ale i třeba květákem chutná báječně.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.