Dýně

Tato obrovská zelenina pochází z Ameriky, kde se dodnes hojně pěstuje. Daří se jí  ve středomoří, východní Evropě a v Asii. Velká většina dýní je okrasná, ke konzumaci jsou určeny jen odrudy Gigant, Hokkaido a dýně zahradní. Sklízí se od konce léta až do prvních mrazíků. Čím déle zraje, tím je hodnotnější na živiny. Obsahuje 90% vody, sacharidy, vlákninu a minimum bílkovin. Nabízí mnoho draslíku, vápník, fosfor, hořčík, stopové prvky a vysoký obsah betakarotenu. Dále vitaminy C a E, vitaminy skupiny B, a to B1, B2, B6 a kyselinu listovou.Toto složení napovídá, že dýně neslouží jen jako dekorace podzimu, ale také našemu zdraví. Je dietní, nízkokalorická a lehce stravitelná. Pomáhá při zácpě, snižuje cholesterol, váže škodliviny a díky draslíku reguluje obsah vody v těle. Antioxidanty zase působí preventivně proti rakovině a posilují imunitní systém. Využít ji můžete na přípravu kompotu, marmelády, polévky či pod maso. Nebo ji nahrubo nastrouhejte a přidejte do těsta na moučník či perník, podobně jako používáte cuketu a jablka. Pokud ji budete zavařovat, nakrájejte ji na kostky a vmíchejte v poměru 5:1 ananasový kompot i s nálevem. Dýně natáhne chutí ananasu. Dlouho neupravujte, aby zůstala křupavá. Celou dýni skladujte v chladu a temnu, vydrží tak přes zimu až do jara. Nakrájenou a očištěnou můžete i zamrazit. Nevyhazujte ani semena, jsou také plné cenných vitaminů a minerálů. Dobře je omyjte, usušte a vyloupejte.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář