Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Dýně

Dýně

Přidat na Pinterest
Tato obrovská zelenina pochází z Ameriky, kde se dodnes hojně pěstuje. Daří se jí  ve středomoří, východní Evropě a v Asii. Velká většina dýní je okrasná, ke konzumaci jsou určeny jen odrudy Gigant, Hokkaido a dýně zahradní. Sklízí se od konce léta až do prvních mrazíků. Čím déle zraje, tím je hodnotnější na živiny. Obsahuje 90% vody, sacharidy, vlákninu a minimum bílkovin. Nabízí mnoho draslíku, vápník, fosfor, hořčík, stopové prvky a vysoký obsah betakarotenu. Dále vitaminy C a E, vitaminy skupiny B, a to B1, B2, B6 a kyselinu listovou.Toto složení napovídá, že dýně neslouží jen jako dekorace podzimu, ale také našemu zdraví. Je dietní, nízkokalorická a lehce stravitelná. Pomáhá při zácpě, snižuje cholesterol, váže škodliviny a díky draslíku reguluje obsah vody v těle. Antioxidanty zase působí preventivně proti rakovině a posilují imunitní systém. Využít ji můžete na přípravu kompotu, marmelády, polévky či pod maso. Nebo ji nahrubo nastrouhejte a přidejte do těsta na moučník či perník, podobně jako používáte cuketu a jablka. Pokud ji budete zavařovat, nakrájejte ji na kostky a vmíchejte v poměru 5:1 ananasový kompot i s nálevem. Dýně natáhne chutí ananasu. Dlouho neupravujte, aby zůstala křupavá. Celou dýni skladujte v chladu a temnu, vydrží tak přes zimu až do jara. Nakrájenou a očištěnou můžete i zamrazit. Nevyhazujte ani semena, jsou také plné cenných vitaminů a minerálů. Dobře je omyjte, usušte a vyloupejte.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Bulgurový salát s dýní a fetou

Bulgurový salát s dýní a fetou

Dýni oloupeme, zbavíme semen a nakrájíme na 3 cm velké kousky. Naskládáme na plech, zalijeme harissou, osol...

Dýňové špagety podle mě

Dýňové špagety podle mě

Špagetovou dýni omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme vnitřek se semínky. Položíme na plech řeznou stranou...

Bulgurový salát s dýní

Bulgurový salát s dýní

Dýně je nakrájena na 2 cm velké kostky. Bulgur a dýni uvaříme doměkka. Pokud nám zbyla nějaká dýně, dáme ...

Dýňové birjání

Dýňové birjání

Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát. Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli nakráj...

Máslová dýně z kastrolu

Máslová dýně z kastrolu

Cibuli nakrájíme na plátky, brambory na kostičky. Dýni oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli a utře...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Dýně Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře