Dýňové birjání
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Šafrán smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme 30 minut odstát. Rýži uvaříme podle návodu. Cibuli nakrájíme na tenké plátky a osmažíme na 100 g oleje. Česnek a zázvor dáme do mixéru a spolu se dvěma lžícemi vody rozmixujeme na pastu. Přidáme k cibuli a smažíme ještě 3 minuty. Přidáme všechno koření, sůl, pepř, nasekanou chilli papričku a šťávu z limetek. Použijeme 3 dýně, každou o váze asi 1 kg. Těm seřízneme vršky a vydlabeme semínka. Do dýní rozdělíme připravenou cibulovou směs, přiklopíme vršky a pečeme 75 minut na 200 °C. Po vychlazení z dýní odebereme cibulovou směs a dáme ji do hrnce. Vmícháme k ní řecký jogurt, většinu nasekané máty a rýži. Ohřejeme a vrátíme do dýní. Nahoru rozdělíme zbylé máslo a zalijeme šafránovou vodou. Opět přiklopíme vršky z dýní a pečeme 1 hodinu na 160 °C.
Podáváme celé dýně.
Tip k receptu
Garama masala je koření, které seženeme v obchodech specializujících se na koření (např. ve stáncích na vánočních trzích) nebo na internetu.
sonizna26. 08. 2015
Ingredience
- 3 ks skořice
- 3 ks bobkového listu
- 3 ks limety
- 1 ks chilli papričky
- 3 ks dýně
- 500 g cibule
- 175 g másla
- 100 g zázvoru
- 175 g Řeckého jogurtu
- 450 g rýže Basmati
- 4 lžíce máty peprné
- 3/4 lžičky chilli koření
- 1 lžičku kardamomu
- 1/2 lžičky muškátového ořechu
- 1 lžičku hřebíčku
- 2 lžičky garam masaly
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 2 špetky šafránu
- 8 stroužků česneku
- trošku muškátového květu