Rýže basmati

Původem z Indie. Zrnka rýže jsou štíhlá a po uvaření mají jedinečnou chuť, která připomíná lískové oříšky. Rozlišujeme hnědou a bílou rýži. Jedná se o velice kvalitní rýži, pokud si ji doma připravíme, určitě si ji oblíbíme. Využijeme ji jako přílohu k masitým jídlům, ale výborně chutná i samotná nebo s přidanou zeleninou.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
veka
Rýže dlouhozrnná - rýže s podlouhlým zrnem, která je u nás nejběžnější. Po uvaření má oddělená zrna a nelepí se. Rýže kulatozrnná - rýže s drobnými oblými zrny, která drží po uvaření při sobě (lepí se). Je vhodná k přípravě paelly nebo sushi. Rýže parboiled - tato rýže prochází speciálním procesem napařování, při němž vitaminy a minerální látky přecházejí ze slupky do zrna, takže jsou částečně zachovány i po oloupání zrn. Díky tomuto procesu se také rýže parboiled vůbec nelepí. Celozrnná rýže - meloupaná rýže světle hnědé barvy. Obsahuje čtyřikrát více vlákniny než rýže loupaná, ale podstatně déle se vaří. Jasmínová rýže - druh dlouhozrnné rýže pocházející z Thajska, je oblíbená pro svoji jasmínovou vůni. Basmati - výtečná dlouhozrnná rýže pěstovaná v oblasti Himálaje. Má jemnou chuť a oříškové aroma. Diková rýže - severoamerická planá odrůda s tmavěhnědými štíhlými zrny. Často se používá ve směsi s rýží parboiled.

veka 18. 11. 2009, 12:33