Dýně hokkaidó
Vzrůstem menší dýně původně pěstovaná na ostrově Hokkaidó na sopečné půdě. Její barva je sytě žlutá až oranžová nebo bělavá až tmavě zelená. Dužina je tvrdá a oranžová. Má nasládlou chuť podobnou chuti brambor či jedlých kaštanů. Proto ji lze doporučit k nahrazení právě brambor nebo jejich části v různých původně ryze bramborových pokrmech (saláty, kaše, zapékané brambory, apod.). Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, především vitamíny B1, B2, B3, dále draslík, betakaroten a mnohé minerální látky. Má blahodárný vliv při onemocnění žaludku, slinivky, při srdečních poruchách či poruchách ledvin. Váže na sebe toxické látky, které pomáhá vylučovat z těla ven.
Lze ji konzumovat jak syrovou, tak tepelně upravenou. Její velká výhoda je možnost konzumace i se slupkou, kterou není nutno pracně odstraňovat.
Doporučuje se také k přípravě pokrmů malých dětí ne jen pro zdraví prospěšné látky a svou chuť, ale také pro lehkou stravitelnost.
Připravit z ní lze polévku, omáčky, kompoty, různě ji plnit či přidat do salátů nebo nákypů.