Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Artyčok

Artyčok

Přidat na Pinterest
Bylina podobná bodláku pocházející ze Středomoří je pěstována především v teplejších oblastech, ve kterých je půda vhodná i pro pěstování vinné révy. V kuchyni se zpracovává do dušené podoby jako jiné druhy zeleniny. Artyčok obsahuje inulin, organické kyseliny, vitamin C, B a provitamin A. Co se týče jeho léčivých účinků, zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru. Artyčok se také používá při léčbě kožních ekzémů. Podporuje látkovou výměnu. K léčení se podává v podobě odvaru nebo čaje. V gastronomii je jeho použití všestranné: může se vařit, péci, smažit, plnit masem a podávat s různými omáčkami a majonézami.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Feta marinovaná v tymiánovém oleji

Česnek nakrájíme na tenké plátky. Sušenou chilli papričku rozdrtíme. Tymiánové lístky nasypeme do oleje a...

Krémový špenátovo-artyčokový dip

Krémový špenátovo-artyčokový dip

Předehřejte troubu na 200°C. Ve středně velké míse předehřejte jen asi minutku sýr v mikrovlnce, aby změknu...

Zapékané artyčoky se šunkou

Zapékané artyčoky se šunkou

Z artyčoků odkrojíme spodní část a nůžkami ustřihneme špičaté konce listů. Artyčok potřeme citronovou šťávo...

Artyčoky v šunkovém těstíčku

Artyčoky v šunkovém těstíčku

Artyčoky omyjeme a očistíme - zbavíme je tvrdých spodních listů a vyjmeme ze středu nejedlá vlákna. Poté je...

Slaný koláč

Slaný koláč

Mouku prosejeme na vál, přidáme máslo, vejce, sůl a vody podle potřeby. Vypracujeme těsto. Zabalíme ho do a...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Artyčok Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře