Artyčok

Bylina podobná bodláku pocházející ze Středomoří je pěstována především v teplejších oblastech, ve kterých je půda vhodná i pro pěstování vinné révy. V kuchyni se zpracovává do dušené podoby jako jiné druhy zeleniny. Artyčok obsahuje inulin, organické kyseliny, vitamin C, B a provitamin A. Co se týče jeho léčivých účinků, zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru. Artyčok se také používá při léčbě kožních ekzémů. Podporuje látkovou výměnu. K léčení se podává v podobě odvaru nebo čaje. V gastronomii je jeho použití všestranné: může se vařit, péci, smažit, plnit masem a podávat s různými omáčkami a majonézami.
přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář