Artyčok
Bylina podobná bodláku pocházející ze Středomoří je pěstována především v teplejších oblastech, ve kterých je půda vhodná i pro pěstování vinné révy. V kuchyni se zpracovává do dušené podoby jako jiné druhy zeleniny. Artyčok obsahuje inulin, organické kyseliny, vitamin C, B a provitamin A.
Co se týče jeho léčivých účinků, zvyšuje tvorbu žluči a také její vylučování, podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí. Snižuje hladinu krevního cukru. Artyčok se také používá při léčbě kožních ekzémů. Podporuje látkovou výměnu. K léčení se podává v podobě odvaru nebo čaje.
V gastronomii je jeho použití všestranné: může se vařit, péci, smažit, plnit masem a podávat s různými omáčkami a majonézami.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.