Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Fenykl

Fenykl

Další názvy

Kuchyňský fenykl, římský kopr, vlašský kopr

Použití v kuchyni

Fenykl je znám především ve francouzské a italské kuchyni. Jako koření se používá hlavně do pokmů z tučnějších ryb jako je makrela nebo losos, rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, do salátů, k dušeným masům, zejména vepřovému  jehněčímu. Semena se používají  při konzervaci zelenin (červená řepa nebo okurky), při výrobě likérů aj. Jeho sladká chuť, podobná anýzu, je oblíbená pro dochucení chleba, sladkého pečiva a cukrovinek. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

Rady

Pro výraznou chuť si dejte pozor na jeho dávkování. Fenykl vám může pomoci od trávíích obtíží, bolesti uší nebo zubů a podpořit hubnutí.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Fenyklovo-zelný salát

Fenyklovo-zelný salát

Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky a smícháme ji v míse. Poté vmícháme majonézu a osolíme, opepříme.

Vepřové kotlety s rajčatovo-fenyklovou omáčkou

Vepřové kotlety s rajčatovo-fenyklovou omáčkou

Fenykl nakrájíme na tenké plátky, cibule na osminky a obojí opečeme na olivovém oleji. Přidáme 6 stroužků č...

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou

Vepřové maso smícháme se lžičkou chilli papričky, utřeným stroužkem česneku, fenyklem, červeným vínem, solí...

Jednoduchý rybí vývar

Jednoduchý rybí vývar

Mrkev a dva řapíky celeru nakrájíme na plátky. Pórek nakrájíme na tenké plátky. Fenyklová semínka, mrkev, ...

Zapečené čekankové puky

Zapečené čekankové puky

Čekankové puky vaříme 8-10 minut v páře. Poté je osušíme papírovým ubrouskem. Čekanku osolíme, opepříme, oc...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Fenykl Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře