Vepřová krkovice
Krkovice je část masa z vepře domácího, která se nachází na krku tohoto zvířete. Je to maso poměrně dost prorostlé tukem. Přesto, nebo právě proto je v české kuchyni velice oblíbené a hojně používané. Maso mívá barvu lehce dočervena a je chutově výrazné, šťavnaté a pro kuchyňskou úpravu neutrální. Dá se proto využívat na různé druhy pokrmů a také připravovat několika různými tepelnými úpravami. Maso obsahuje velké množství vitaminu B1, který pomáhá posilovat nervový systém a odbourávat sacharidy. Bohužel je tučnější a není vhodné pro lidi s vyšším cholesterolem nebo jinou dietou, kde je potřeba hlídat si množství tuku. Krkovici koupíte běžně v obchodech a to i v BIO kvalitě, s kostí nebo bez. Můžete ji péct vcelku nebo nakrájenou na plátky, grilovat, upravovat jako závitky, rolády, podávat s omáčkami nebo smažit plátky obalené v trojobale jako takzvaný vídeňský řízek, který je velmi šťavnatý. Vhodné koření na krkovici je hlavně česnek, cibule a kmín a chuťově ji dobře doplní špenát nebo moravské zelí.
blabla 28. 02. 2011, 10:21