Amur bílý

Sladkovodní kaprovitá ryba o průměrné velikosti 50-80 cm a hmotnosti až 7 kg. Původně pochází z východní Asie a Ruska, odkud byl k nám na Třeboňsko dovezen. Maso obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, minerální látky, vitaminy A, D a B12 a mastné kyseliny Omega 3 a 6, které snižují vznik krevních sraženin a tím infarktů a mrtvic. Pomáhají rovněž ve vývinu mozku malých dětí. Rybí maso je dietní, vhodné pro všechny věkové kategorie. Upravit jej lze marinováním, pečením v troubě po dobu 15-45 minut podle velikosti porcí, fritováním,  grilováním,smažením, dušením nebo lze také připravit na zelenině, houbách či s bylinkami, formou závitků, guláše, pečené v těsíčku nebo na víně. Maso by se nemělo připravovat zprudka, aby se nerozpadlo. Jako příloha se hodí různě upravené brambory, rýže i pečivo.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář