Ajvar

Hustá, chuťově výrazná sterilovaná pasta, respektive pyré vyrobená z několika druhů zeleniny a dalších přísad. Používájí se rajčata, papriky, lilek, chilli, česnek a směs se dochutí cukrem, octem, solí a olejem. Velmi vzdáleně vám může připomínat kečup. Toto originální ochucovadlo pochází  Turecka, kde se nazývá hajvar, typické je pro chorvatskou, srbskou nebo maďarskou kuchyni, je oblíbené a rozšířené. Používá se například jako příloha ke grilovaným masům a uzeninám, jako koření do omáček, zeleninových polévek nebo si  jej můžete jen tak namazat na pečivo, topinky či toasty. Tento výrobek koupíte běžně v supermarketu, vybrat si můžete z několika značek a také mezi jemným a pikantním. Můžete si jej vyrobit i sami doma podle své chuti.

přidejte na:

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Ajvar je znamy predevsim na Balkane. Zde ma siroke vyuziti: - muze se pridat do mleteho masa (sekana, karbanatky, cevapcici); - muze se servirovat s michanymi vajicky; - muze se podavat misto naseho klasickeho leca; - lze ho najit na taliri i jako soucast zeleninove oblohy.

Hana Kubicova 15. 06. 2010, 16:44

Chybějící obrázek
Jen pro upřesnění: Vzhledem k tomu, že ajvar sestává především z červených paprik, domnívám se, že nebyl nikdy označován jako zelený kaviár, ale spíš jako kaviár zeleninový. Na wikipedii, ze které byl článek nejspíš převzat a přeložen se také píše vegetable - zeleninový (nikoli green - zelený) :-)

Vojta 28. 10. 2010, 15:08

Chybějící obrázek
Ahoj, ajvar je skvělý mi ho kupujem v Žitné, ten z pečených paprik;) viz. www.maxima-trade.cz

Petr 25. 10. 2012, 20:19