Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Ajvar

Ajvar

Přidat na Pinterest

Hustá, chuťově výrazná sterilovaná pasta, respektive pyré vyrobená z několika druhů zeleniny a dalších přísad. Používájí se rajčata, papriky, lilek, chilli, česnek a směs se dochutí cukrem, octem, solí a olejem. Velmi vzdáleně vám může připomínat kečup. Toto originální ochucovadlo pochází  Turecka, kde se nazývá hajvar, typické je pro chorvatskou, srbskou nebo maďarskou kuchyni, je oblíbené a rozšířené. Používá se například jako příloha ke grilovaným masům a uzeninám, jako koření do omáček, zeleninových polévek nebo si  jej můžete jen tak namazat na pečivo, topinky či toasty. Tento výrobek koupíte běžně v supermarketu, vybrat si můžete z několika značek a také mezi jemným a pikantním. Můžete si jej vyrobit i sami doma podle své chuti.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Wrap z králičí panenky

Wrap z králičí panenky

Panenku nakrájíme na kousky a necháme přes noc marinovat v oleji s pepřem a chilli papričkou nasekanou naje...

Sarma

Sarma

Rozebereme listy a spaříme je vodou. Maso opláchneme pod vodou a smícháme s nevařenou rýží a nakrájenou cib...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Ajvar Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Ajvar je znamy predevsim na Balkane. Zde ma siroke vyuziti: - muze se pridat do mleteho masa (sekana, karbanatky, cevapcici); - muze se servirovat s michanymi vajicky; - muze se podavat misto naseho klasickeho leca; - lze ho najit na taliri i jako soucast zeleninove oblohy.

Hana Kubicova 15. 06. 2010, 14:44

Thumb
Jen pro upřesnění: Vzhledem k tomu, že ajvar sestává především z červených paprik, domnívám se, že nebyl nikdy označován jako zelený kaviár, ale spíš jako kaviár zeleninový. Na wikipedii, ze které byl článek nejspíš převzat a přeložen se také píše vegetable - zeleninový (nikoli green - zelený) :-)

Vojta 28. 10. 2010, 13:08

Thumb
Ahoj, ajvar je skvělý mi ho kupujem v Žitné, ten z pečených paprik;) viz. www.maxima-trade.cz

Petr 25. 10. 2012, 18:19

Facebook komentáře