Anýz
Další názvy
bedrník anýz, římský fenyklPoužití v kuchyni
Pro svou mírně sladkou vůni se zřetelným lékořicovým aroma je anýz častou přísadou do pečiva, například perníku či chleba, sladkostí (sušenky, bonbóny) a vánočního cukroví. Anýz se používá pro zjemnění sladkých jídel, ovocných salátů, jablečných, hruškových nebo švestkových kompotů. Čerstvé listy se mohou přidat do karí, masových a zeleninových jídel (indická a čínská kuchyně). Chutí jsou podobné fenyklu, ale jsou jemnější. Je vhodný i k nakládání červené řepy nebo červeného zelí či okurek. Můžeme jej využít při přípravě dušených hub, omáček nebo polévek. Anýz je základní součástí některých alkoholických nápojů, jako jsou ouzo, pastis, raki nebo arak.
Rady
V nevelkém množství se dá kombinovat s rozmarýnem nebo koriandrem.
Fotogalerie
Nahrát vlastní fotografieKomentáře
Přidat komentář© 2024, Railsformers s.r.o.