Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Anýz

Anýz

Další názvy

bedrník anýz, římský fenykl

Použití v kuchyni

Pro svou mírně sladkou vůni se zřetelným lékořicovým aroma je anýz častou přísadou do pečiva, například perníku či chleba, sladkostí (sušenky, bonbóny) a vánočního cukroví. Anýz se používá pro zjemnění sladkých jídel, ovocných salátů, jablečných, hruškových nebo švestkových kompotů. Čerstvé listy se mohou přidat do karí, masových a zeleninových jídel (indická a čínská kuchyně). Chutí jsou podobné fenyklu, ale jsou jemnější. Je vhodný i k nakládání červené řepy nebo červeného zelí či okurek. Můžeme jej využít při přípravě dušených hub, omáček nebo polévek. Anýz je základní součástí některých alkoholických nápojů, jako jsou ouzo, pastis, raki nebo arak.

Rady

V nevelkém množství se dá kombinovat s rozmarýnem nebo koriandrem.

Fotogalerie

Nahrát vlastní fotografie
Domácí perník

Domácí perník

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do pěny, poté přidáme med a mo...

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček plněný kysaným zelím

Bůček omyjeme, osolíme a opepříme ze všech stran. Do kůže uděláme několik zářezů – osolíme maso i v nich. ...

Pravá vietnamská PHO

Pravá vietnamská PHO

Hovězí kosti zalijeme dvěma litry vody, přidáme přepůlené šalotky, přepůlený česnek, nastrouhaný zázvor, ba...

Bůček pečený na kofole

Bůček pečený na kofole

Nakrojíme kůži bůčku na diamanty a orestujeme na grilu. Dáme do nálevu se všemi ingrediencemi a v gastro-ná...

Polévka Pho Bo

Polévka Pho Bo

Nejprve nakrájejte cibuli, šalotku, česnek, zázvor a ananas. Omyjte hovězí kosti a dejte je vařit společně ...

Zobrazit všechny recepty s ingrediencí Anýz Link-arrow
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře