4 způsoby, jak si doma uskladnit houby

Procházky v lese s sebou přináší touto dobou i výslužku v podobě košíků plných hub. Z krásného koníčku se však může velice brzy stát noční můra, když zjistíte, že vaše rodina už houby nemůže ani cítit? My vám dneska ukážeme základní způsoby, jak s čerstvými houbami naložit tak, aby vám v kuchyni vydržely bez problémů do další sezóny.

Houby jsou skvělé suroviny, ze kterých se dá připravit nesčetné množství pokrmů. Pokud jste jich letos nasbírali víc, než bylo v plánu, měli byste je usušit. Proč? V takovém stavu si totiž zachovají své aroma, lépe se skladují a vydrží vám i několik let.

Tradiční sušení na zácloně4 způsoby, jak si doma uskladnit houby

Houby si nejprve pěkně očistěte a nakrájejte na jemné plátky. Poté je rovnoměrně rozprostřete na záclonu (jen dejte pozor, aby byla čistá). Někteří houbaři používají k sušení také staré noviny, ale ty bychom moc nedoporučovali. Papír se může ze spodní strany zapařit.

Jakmile houby umístíte na záclonu, přeneste je na teplé místo, třeba radiátor nebo ven na vzduch. Nikdy je však nedávejte na přímé slunce!

Houby sušené na niti

Tuto variantu sušení znaly už naše babičky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Ty pak navlékejte jehlou na nit jako korálky. Dříve se takto vytvořené houbové náhrdelníky věšely do oken nebo nad kamna a vy neuděláte nic špatného, pokud budete tradici následovat i v tomto. Poté už stačí počkat než se hříbky usuší a můžete je nasypat do skleněné dózy.

Sušení v troubě4 způsoby, jak si doma uskladnit houby

Trochu méně známým způsobem jak houby usušit, je pomocí trouby. Houby opět očistěte, nakrájejte na tenké plátky a vyložte na pečicí papír. Vložte do trouby na dvacet až třicet stupňů a po dvou hodinách přidejte teplotu na padesát až sedmdesát.

Hříbky nezapomeňte každé tři hodiny obrátit, aby se nezapařily. Jakmile budou usušené, počkejte na úplné zchlazení a teprve poté je dávejte do sklenic.

Místo sušení můžete houby zakonzervovat

Nasbírané houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte do pekáče a zasypte solí. Čas od času houbovou směs promíchejte a dělejte tak do té doby, než se puštěná voda úplně neodpaří. Zhruba po dvou dnech prosejte sůl a houby dejte do sklenice na suché msto.

POZOR: Nezapomeňte houby před použitím proprat ve vodě, aby se zbavily nadbytku soli.

přidejte na:
BB

05. 09. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář