Měli jste už možnost vyzkoušet mrazem sušené ovoce? Pokud ano, tak víte, jak je křehké, křupavé a neuvěřitelně lahodné. Víte ale, co stojí za specifickou texturou této metody? A proč bychom měli dát lyofilizaci přednost před jiným typem konzervace?
Lyofilizace je metodou konzervace, kdy se za velmi nízkých teplot a tlaku speciálního přístroje odstraní z ovoce přebytečná voda. Takový proces je sice cenově poměrně dost nákladný, ale přináší celou řadu benefitů, které rozhodně stojí za pozornost.
1. Vitaminy a minerály
Lyofilizace je šetrnou metodou zachovávající v ovoci veškeré živiny, které má v čerstvém stavu. Oproti tradiční konzervaci totiž ovoce neprojde teplotami, při nichž by došlo k úplnému zničení nebo postupné ztrátě vitaminů.
2. Trvanlivost
Díky tomu, že ovoce přijde o zhruba 95 % vody, se výrazně prodlouží jeho trvanlivost. Lyofilizované ovoce má tu výhodu, že při správném skladování vydrží klidně i půl roku.
3. Vůně čerstvého ovoce
Další fantastickou výhodou mrazem sušeného ovoce je jeho vůně a chuť. Ta je totiž stejná, jako kdybyste si ovoce utrhli přímo ze zahrádky či sadu. A vůně? Ta je přímo fantastická!
4. Jsou dostupné celoročně
Milujete jahody? Pak jistě víte, že ačkoli se dají sehnat v supermarketech i mimo sezónu, jejich chuť není dvakrát lahodná. Lyofilizované ovoce vám tento problém vyřeší jednou pro vždy – jahody budou chutnat jako jahody, mandarinky jako mandarinky a borůvky jako borůvky. Navíc máte jistotu, že takto zpracované ovoce je vždy dozrálé a sladké tak akorát.
5. Jednoduché skladování
Aby vám lyofilizované ovoce vydrželo opravdu co nejdéle, je třeba se držet jednoho základního pravidla – omezit vzdušnou vlhkost. Jakmile budete mít ovoce uskladněno v uzavíratelné nádobě, vydrží vám bez problémů několik měsíců.