Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

5 potravin pro lepší trávení


Vánoční čas je pro spoustu z nás období svátků, oslav, ochutnávání a přejídání se. Určitě každý z vás zná ten pocit nafouklého břicha, křečí a pálení žáhy. Pokud se chcete vyhnout potížím s trávením, upravte si svůj jídelníček a dodržujte hlavní zásady správného stravování. Základem je jíst malé porce vícekrát denně, zahrnout do jídelníčku ovoce a zeleninu, dodržovat pitný režim a omezit příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků. Pokud i vás překvapí nepříjemné bolesti břicha, vyzkoušejte pět základních potravin, které vám pomůžou a zmírní vaše potíže.


Bílý jogurt


Nejen bílý jogurt, ale jakékoliv mléčné výrobky s nulovým nebo nízkým obsahem tuku, jsou hlavním zdrojem bílkovin, minerálů a vitamínů. Živé kultury obsažené v jogurtu nám napomáhají zneškodnit ty špatné, které způsobují nadýmání a plynatost. Každodenní konzumace mléčných výrobků pomůže zlepšit vaše zažívání a předchází vzniku střevních potíží.



Kyselá okurka


Kupodivu nejrychleji na pálení žáhy působí kyselá okurka, která dokáže žaludeční šťávy uklidnit. Konzumace okurek je vhodná jako lék na kocovinu po divokém večírku a také pomůže vašemu trávení.





Heřmánkový čaj


Popíjejte neslazený heřmánkový čaj, který má blahodárné účinky a zklidňuje trávící trakt. Heřmánek je všelékem hlavně pro malé děti. Čaj by měl být podáván především při křečích a bolestech břicha. Pomáhá také při průjmu, nadýmání a při nespavosti. Vyzkoušejte i bylinné obklady a oplachy. Jsou skvělým pomocníkem při bolestech zubů a kožních vyrážkách.





Zázvor


Zázvor je antibakteriální a protizánětlivý pomocník, podporuje chuť k jídlu a je přírodní zbraní proti nevolnosti a nadýmání. Působí také jako prevence proti nachlazení a rýmě. V případě nevolnosti a slabosti si uvařte neslazený zázvorový čaj, a popíjejte ho nejlépe celý den.





Fenykl


Fenykl obecný léčí a tlumí křeče v trávicím ústrojí, tlumí nadýmání a kašel. Nadrťte si v hmoždíři kávovou lžičku fenyklu, přelijte ji asi 2-3 dl vroucí vody a nechte vyluhovat. Užívejte 2-3krát denně.




Předcházejte nevolnostem a hýčkejte si své zdraví. Pomocí správných potravin dokážete svému tělu opravdu ulehčit. Užijte si vánoční svátky v poklidu a bez zbytečných zažívacích problémů.


Fotogalerie

Veronika

15. 12. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře