5 věcí, které jste možná o medu vůbec netušili

Už 80 milionů let obývají naši planetu včely, které dokážou vytvořit blahodárnou lepkavou tekutinu. Ne nadarmo se medu přezdívá „tekuté zlato“ nebo také „lék z přírody“. Působí příznivě na naše zdraví i krásu – a když se ještě smíchá se včelím pylem, vznikne směs s takřka zázračnými účinky...

Bojovník proti nachlazení

Příznivé účinky medu na lidské zdraví znali již starověcí Egypťané, kteří 4 tisíce let před naším letopočtem chovali včely v hliněných nádobách. Med posiluje imunitní systém, pomáhá při detoxikaci, podporuje trávení a je cenným bojovníkem proti infekcím a nemocím dýchacího ústrojí. Bývá součástí mnohých „babských receptů“: teplé mléko s medem neboli „medvědí mléko“ odedávna zlepšovalo spánek, nakládaný zázvor v medu zase léčil při nachlazení a protizánětlivé vlastnosti lepkavé tekutiny se využívaly při hojení ran či drobnějších popáleninách.

Elixír mládí

5 věcí, které jste možná o medu vůbec netušili Med má pozitivní účinky na zdraví i krásu! Díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk a působí příznivě nejen při konzumaci, ale i vnějším použití. Zjemňuje a omlazuje pleť, potírají se jím rozpraskané rty, aby byly zase hedvábné, působí proti celulitidě a má blahodárné účinky na pupínky či kožní infekce. Velkou oblibu si získala rovněž medová masáž, která detoxikuje a revitalizuje a působí nejen na fyzickou stránku těla, ale také na psychiku, jelikož uvolňuje a dokáže zatočit se stresem.

Zdravotní účinky má také pyl

Pyl je pro včely nezbytný! Je zdrojem bílkovin, vyživuje larvy, pomáhá přežít zimu. Z jednoho květu nabere včelka až 25005 věcí, které jste možná o medu vůbec netušili pylových zrn. Z nich se jí na holeních vytváří hrudky, takzvané pylové rousky, které nosí do úlu. Pro vytvoření pylových rousků včela mnohdy navštíví 80 květů! Včelstvo dokáže denně nasbírat až kilogram pylu! A ten je užitečný nejen pro ně samotné, ale i pro lidské zdraví. Včelí pyl je právem považován za jedinečnou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin, enzymů a minerálních látek. Protože pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu. Přispívá k celkové odolnosti organismu a podílí se na zachování fyzické i duševní vitality.

Nepodceňujte jeho skladování

Aby včely nasbíraly jeden kilogram nektaru z květů pro výrobu medu, musí v průměru překonat podobnou vzdálenost, jako by sedmkrát obletěly Zemi kolem rovníku! Jedna včela za svůj život nasbírá pouhou půlku čajové 5 věcí, které jste možná o medu vůbec netušili lžičky nektaru, a kvůli jednomu gramu navštíví přibližně sedm tisíc květů. Vzpomeňte si na to vždy, když si budete užívat blahodárné účinky tohoto cenného produktu. Zacházejte s ním proto opatrně a s úctou! Uchovávejte med při teplotě do 25 °C v temnu a dbejte, aby na něj nesvítily přímé sluneční paprsky a aby se do něj nedostala vlhkost a nezačal kvasit. Pokud jej vystavíte dlouhodobě vysokým teplotám, může zase přijít o své výživově hodnotné látky. Nikdy jej neohřívejte v mikrovlnné troubě!

Nebojte se krystalizace

Nemějte obavy, když začne med krystalizovat. Není to známka „zkažení“, jedná se o přirozený proces, který vás nemusí znepokojovat – naopak, jde o důkaz, že se jedná o kvalitní produkt. Pouze akátový med může zůstat tekutý déle než rok, ostatní typy medů postupně mění konzistenci a „cukernatí“. Je-li med dobře skladován, nemůže se prakticky zkazit. V minulosti dokonce sloužil pro konzervaci potravin. Nakládalo se do něj ovoce i ořechy. A staří Egypťané do něj dokonce „nakládali“ těla zesnulých – využívali totiž med při balzamování.

přidejte na:
BB

19. 10. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář