6 českých potravin, které nastartují unavený organismus

České potraviny jsou plné vitaminů a minerálů. Mezi jejich hlavní výhody patří to, že nemusí zrát nikde v kamionech, díky čemuž si zachovávají tělu prospěšné látky. Které české potraviny vám pomohou nastartovat organismus?

Ačkoli se termín superpotraviny povětšinou pojí s exotickými surovinami, v České republice se pěstují také.

ČESNEK A CIBULE6 českých potravin, které nastartují unavený organismus

Česnek a cibule patří k základním potravinám, s kterými pracujeme v kuchyni dnes a denně. Možná proto je nikdo nepovažuje za nijak výjimečné. Opak je ale pravdou. Česnek i cibule obsahují quercetin, silný antioxidant, který pomáhá čistit tělo a posilovat imunitní systém.

VLAŠSKÉ OŘECHY

Tradiční české ořechy jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, hořčíku, selenu a zinku. Z jejich konzumace bude mít prospěch nejen vaše zažívání, ale i mozek. Právě vlašské ořechy totiž pomáhají k jeho bezproblémovému fungování.

ČERVENÁ ŘEPA

Červená řepa patří k silným antioxidantům. Podporuje činnost jater a zbavuje tělo nadbytečného sodíku. V českých kuchyních nebývá moc oblíbená, za což může převážně špatná příprava ve školní jídelně. Pokud si však necháte řepu připravit z rukou profesionálního kuchaře, s velkou pravděpodobností na ni změníte názor.

KYSANÉ ZELÍ

Kvašená zelenina se považuje za jednu z nejzdravějších. Obsahuje vysoké procento vitaminů C, K a B, navíc je zdrojem vápníku, fosforu, síry či hořčíku.

JABLKA6 českých potravin, které nastartují unavený organismus

Obsahují vlákninu zvanou pektin a vitaminy. Co se odrůd týká, je dobré je střídat, protože například červená jablka obsahují více antioxidantů, v zelených najdeme větší množství trpkých látek. Jablka můžeme sníst i s jadérky, která obsahují amygdalin, jemuž se připisují protirakovinné účinky.

přidejte na:
BB

17. 04. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář