6 potravin, které dodají tělu potřebnou vodu



V horkých letních dnech bychom se správnou životosprávou neměli zapomínat také na tekutiny, které by jsme měli přijímat v průběhu celého dne a ne jenom při pocitu žízně. Mnoho z nás nedodržuje dostatečný příjem tekutin z různých důvodů, např. pocit sytosti či v návalu práce jednoduše zapomeneme na pití. Nedostatečný přísun tekutin zdraví neprospívá, ale přepití je daleko horší. Kolik by měl člověk vypít tekutin denně? Názory se různí, ale doporučená dávka je okolo dvou litrů denně, ale důležité je aby jste se vy samotní cítili dobře. Potřeba příjmu tekutin je individuální a záleží na mnoha faktorech. Hlavně na fyzické a psychické zátěži, na hmotnosti a také v jakém prostředí se pohybujeme. Voda je sice důležitá, ale abychom byli dostatečně zavodněni, nemusíme popíjet jen vodu. Tekutiny do těla můžeme přijímat i z potravin, zejména z ovoce a zeleniny. Některé z nich obsahují více než 90 % vody.


Rajčata

Jsou skvělá do salátů, na sendviče, do omáček, ale i samotná s bazalkou a kousky mozzarelly.


Salátová okurka

Obsahuje nejvíce vody ze všech potravin. Nakrájená na plátky se hodí do salátů nebo si ji můžete smíchat třeba s jogurtem. Je osvěžující a vhodná v každém ročním období.


Vodní meloun

Nakrájený na kostky a vychlazený z lednice je velmi osvěžující.


Ledový salát

Ze všech salátů obsahuje nejvíce vody. Můžete si z něj udělat bohatě obložený sendvič nebo na listy salátu dát grilované maso, např. kuřecí.


Jahody

Obsahují vitamíny a minerály, které milují nejen děti, ale i dospělí. Nejvhodnější jsou v syrovém stavu jako doplněk ovocného salátu či v kombinaci s bylinkami např. mátou nebo meduňkou. Můžete si je také rozmixovat.


Paprika

Je bohatým zdrojem vitamínu C a minerálních látek. Vhodná je do salátů, za studena ale také tepelně upravená, například grilovaná.


Potravin s vysokým obsahem vody je samozřejmě daleko více než je zde uvedeno. Pár příkladů jako inspirace na zpestření denního režimu jsme vám uvedli. Teď je výběr jen a jen na vás. Vody vypijte jen tolik co zvládnete a bez násilného nucení. Nevhodnější je však čistá voda, minerální voda bez oxidu uhličitého, ovocné šťávy ředěné vodou, čaje neslazené a nepříliš silné. Nedostatek tekutin může způsobit zdravotní problémy, tak na to myslete. Dopřejte tělu dostatek vody pomocí potravin!


přidejte na:

16. 06. 2015

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář