Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Ačokča - co se skrývá pod tajemným názvem?


Někdy se jí prostě říká jen papriko-okurka. Možná už jste se s ní setkali, jen jste nevěděli, co je to za popínavou rostlinu. Pokud plody této rostliny připomínají lusk, ale rostoucí směrem nahoru, pak je velmi pravděpodobné, že jste narazili právě na ačokču.


Ačokča


Původem pochází z Jižní a Střední Ameriky, kde ji lidově nazývají korila. Cyklanteru řadíme do čeledi tykvovitých rostlin. Jedná se o jednoletou bylinu, která má stonek dlouhý až 5 m. Lodyha je tenká a rozvětvená. Listy jsou laločnaté a vroubkované na okrajích. Mají 5 - 7 lístků, které tvarem připomínají elipsy, a mohou vyrůst až do velikosti 14 cm.


Ačokča má drobné květy. Jsou bílé, nažloutlé či nazelenalé barvy a rostou po skupinkách. Skupiny mohou obsahovat až 20 květů. Plody se podobají luskům. Jsou to vlastně takové vejčité bobule, které jsou zakončený ostrým hrotem. Jsou dlouhé 10 - 20 centimetrů a mají černá a drsná jadérka. Jakmile plody dozrají, jsou duté.


Účinky


  • Rostlina v syrovém stavu může pomoci proti cukrovce.

  • Pomáhá i při léčbě respiračních chorob.

  • Pokud často trpíte zánětem ucha, pomůže vám šťáva z ačokči.

  • Odvar, který si připravíte z vody (1 l) a plodů bez semínek (2 ks), se využívá jako diuretikum. Diuretika jsou přírodní prostředky či léky, jež pomáhají zvýšit tvorbu a vylučování moči.

  • Plody také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižují i krevní tlak.


Využití v kuchyni


Z této rostliny nemusíte konzumovat jen plody. I její listy se dají jíst. Plody se sklízejí dokud ještě nejsou zralé. Za syrova se tedy hodně podobají hrášku. Mladé plody ačokči chutnají doslova jako hrášek. Lze je nakládat podobně jako okurky do sladkokyselého nálevu.


Mají pak téměř stejnou chuť, neboť se díky nálevu znásobí jejich “okurková” část či chuť. Můžete je využít i k naplnění masem, stejně jako se plní paprikové lusky. Také je můžete klasicky nakrájet a přidat kamkoli, kam přidáváte papriku - pod maso, do salátů či do leča.


Fotogalerie

Veronika

26. 09. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře